Grana stomatologije koja se bavi hirurškim lečenjem i zbrinjavanjem tvrdih i mekih tkiva usne duplje zove se oralna hirurgija.

Sama reč hirurgija već na prvi mah kod mnogih pacijenata izaziva strah i odbojnost, međutim uz ozbiljan pristup našeg stručnog tima, uz adekvatnu anesteziju i data uputstva  kojih će se pacijenti pridržavati kada je postoperativan oporavak u pitanju,  strah i nelagodnost kada je o ovoj grani stomatologije reč, biće svedene na minimum.

U stomatološkoj poliklinici Panakeia pružamo vam brze i kvalitetne usluge, po pristupačnim cenama. Kontaktirajte nas i zakažite pregled kako bismo što pre rešili problem vaših zuba.

Oralno hirurške intervencije se izvode u lokalnoj anesteziji, potpuno su bezbolne, a mi ćemo se potruditi da sve prođe što prijatnije i sa što manje tegoba.

Za informacije u vezi sa cenama usluga iz oblasti oralne hirurgije, posetite stranicu Cenovnik

Oralna hirurgija u stomatološkoj poliklinici Panakeia

Oralna hirurgija obuhvata širok spektar usluga koje su veoma bitne u svakodnevnoj stomatološkoj praksi. 

Intervencije koje se najčešće izvode u klinici Panakeia su: 

Operacija umnjaka (hirurško vađenje umnjaka)

Umnjaci niču neko vreme nakon svih ostalih zuba, tako da ponekad ostaju bez prostora. Tada mogu vršiti pritisak na ostale zube i dovoditi do njihovog pomeranja, sto je najčešći uzrok vađenja umnjaka. Drugi razlog za njihovo uklanjanje je nepristupačnost, zbog koga je čišćenje otežano, pa se razvija ili upala okolnih tkiva (perikoronitis), ili karijes. Treći razlog može biti njihovo delimično nicanje, zbog cega između umnjaka i desni počinje da se zadržava hrana, što takođe dovodi do upale. Umnjaci mogu biti u različitim položajima, što određuje težinu intervencije. 

Apikotomija (resekcija vrha korena zuba)

Oralno hirurška intervencija kojom se uklanja vrh korena zuba i okolna patološki izmenjena kost, nastali kao posledica infekcije. Često je pre operacije potrebno izvesti kompletan endodontski tretman, odnosno ukloniti infekciju iz kanala korena. Apikotomija je kratkotrajna procedura koja daje dobre rezultate. Podrazumeva pristupačni rez u visini projekcije vrha korena zuba, nakon čega se posebnim borerima dolazi do prostora oko vrha korena kada se on odstranjuje kao i zahvaćena kost oko njega.

Augmentacija kosti (ugradnja veštačke kosti, nadoknada kosti)

Gubitak zuba sa sobom nosi i gubitak okolne kosti, što je nepovoljno sa stanovišta ugradnje implantata. Sa funkcionalnog i estetskog aspekta, da bi se ostvarili optimalni rezultati, gotovo uvek je neophodno primeniti augmentaciju, pre ili u toku ugradnje implantata. Jedan od razloga je obezbeđivanje koštane potpore implantu, kako bi podneo opterećenje pri funkciji. Drugi razlog je estetski,jer nam je potreban prirodan oblik zubnog luka i mekih tkiva, što nam omogućava jedino dovoljna količina kosti. Augmentacija se može izvesti primenom autologne (sopstvene) kosti ili biomaterijala, a nekada i kombinovanjem. Autologna kost se uzima sa različitih mesta, najčešće sa donje vilice u predelu umnjaka. U Stomatološkoj klinici „Panakeia“ koristimo i autolognu kost i veštački dobijenu kost (iz goveđeg hemodijalizata) uz upotrebu PRF-a. PRF (Platelet Rich Fibrin) predstavlja faktore rasta dobijene iz pacijentove krvi. U obliku je fibrinskog ugruška koji, postavljen u operativno polje, postepeno i u dužem vremenskom periodu oslobađa faktore rasta u okolno koštano i meko tkivo. Rezultat korišćenja PRF-a je stvaranje nove kosti i krvnih sudova, kao i znatno skraćenje vremena oporavka. Koristi se prilikom:

  • Ugradnje implantata
  • Podizanja poda sinusa
  • Augmentacije kosti
  • Zbrinjavanja recesija
  • Parodontalne hirurgije
  • Ekstrakcija zuba.

Sinus lift (podizanja dna sinusa)

Često posle gubitka gornjih bočnih zuba dolazi do značajnog gubitka kosti u toj regiji, nekada i samo jedan - dva milimetra do dna maksilarnog sinusa. Sinus lift je hirurška metoda koja obezbeđuje dovoljnu količinu kosti u gornjoj vilici, da bi mogla da se izvrši ugradnja implantata. Ako je nedostatak kosti značajan, obično se pribegava dvofaznoj hirurgiji. U prvoj fazi se odiže dno sinusa i dobijen prostor se ispunjava najčešće koštanim zamenikom (eventualno se koriste i titanijumske mrežice), nakon čega se pravi pauza od 6 do 9meseci. U drugoj fazi se ugrađuju implanti. Međutim, u Stomatološkoj klinici „Panakeia“ koristimo protokol podizanja dna sinusa i ugradnje implantata u jednoj fazi, uz korišćenje PRF-a, ma koliko da je kosti ostalo.To značajno smanjuje vreme čekanja do dobijanja protetske nadoknade i umanjuje stres pacijenta zbog dve oralno hiurške intrvencije.

Gingivektomija sa gingivoplastikom (produženje kliničke krune zuba)

Hirurška intervencija kojom se odstranjuje deo mekih tkiva tj.desni. Primenjuje se najcešće is estetskih razloga, ali i u sklopu ortodontske i parodontalne terapije. Za idealan osmeh je, pored samih zuba, jako važan i odnos gingive (desni) i zuba. U slučajevima kada je taj odnos narušen zubi deluju sitno, a osmeh „pun desni“. Takva situacija se zove Gummy smile i rešava se upravo gingivektomijom tj. produženjem kliničke krune zuba. Tako se na račun desni produžava vidljivi deo zuba (krunica), čime se postiže znatno bolja estetika. Ova procedura se često kombinuje sa izradom faseta.

Frenulektomija

Mala hirurška intervencija koja se najčešće sprovodi kod pacijenata koji imaju dijastemu (razmak) između gornjih prednjih zuba. Frenulum je sluzokožni nabor koji povezuje usne,obraze i jezik sa viličnom kosti. Kada je prerazvijen može da ima negativne posledice po zdravlje zuba i desni. Frenulektomija se najčešće vrši u saradnji sa ortodontom ili parodontologom. U slučaju prerazvijenosti jezični frenulum može prouzrokovati probleme u ishrani i govoru, pa se preporucuje njegovo uklanjanje.

Vađenje zuba (vađenje korena zuba)

Mnogo je razloga za ekstrakciju zuba: uznapredovali karijes, parodontopatija, uznapredovala infekcija - apsces, ortodontski razlozi (teskoba)...
U svakom slučaju, vađenje može biti:

  • Rutinsko (jednostavno)
  • Komplikovano vađenje zuba, kod višekorenih zuba sa polomljenom krunicom, potrebno je odvojiti tj. separirati korenove, da bi se izvadili jedan po jedan.
  • Hirurško vađenje zuba, ukoliko se prilikom vađenja koren polomi tako da manji deo korena ostane u ležištu, porebno je napraviti mali rez, podići sluzokožu i rotacionim instrumentima napraviti prostor oko zalomljenog fragmenta, posle čega se on lako uklanja. Rana se nakon toga ušije.

Cistektomija (operacija viličnih cisti)

Ciste predstavljaju patološke šuplje prostore, ovalnog ili kruškolikog oblika, obložene su vezivno – tkivnim omotačem koji je sa unutrašnje strane prekriven epitelom. Ispunjene su tečnim do kašastim sadržajem. Javljaju se najčešće u koštanom tkivu vilica, a mnogo ređe su u mekim tkivima predela lica i vrata.

Ciste rastu različitim tempom, a mogu svojim rastom da ugroze susedne zube,sinuse, nos ili da dovedu do frakture vilice.


Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.