Operacija viličnih cisti

Ciste predstavljaju patološke šuplje prostore, ovalnog ili kruškolikog oblika, obložene su vezivno – tkivnim omotačem koji je sa unutrašnje strane prekriven epitelom. Ispunjene su tečnim do kašastim sadržajem. Javljaju se najčešće u koštanom tkivu vilica, a mnogo ređe su u mekim tkivima predela lica i vrata.

Najčešće su radikularne ciste. Mogu nastati na bilo kom zubu, češće se javljaju u gornjoj nego u donjoj vilici. Raste sporo i bezbolno, potiskujući okolna tkiva. Kod nekih pacijenata mogu se pojaviti multiple ciste, pri čemu govorimo o individualnoj predispoziciji za stvaranje cista.

Ciste rastu različitim tempom, a mogu svojim rastom da ugroze susedne zube, sinuse, nos ili da dovedu do frakture vilice. Svaku cistu treba, kad god je to moguće, u celosti odstraniti jer ona svojim daljim rastom dovodi do resorpcije kosti, predstavlja latentno zarište infekcije, a postoji i mogućnost maligne alteracije.

Cistektomija predstavlja uklanjanje ciste u celosti, kada se operativni defekt primarno zatvara režnjem sluzokože, a po uklanjanju konaca sedmog dana, rana je spolja zarasla. U koštanom tkivu odigrava se proces zarastanja u kojem se postepeno nastali krvni ugrušak prožima vezivnim tkivom koje kasnije, taloženjem kalcijumovih soli prelazi u koštano tkivo.

Operacije viličnih cista u najvećem broju slučajeva daju dobre rezultate. Cistektomija se danas primenjuje kad god je to moguće, jer je manja opasnost od pojave recidiva ili infekcije, a i kraći je postoperativni tretman u odnosu na hiruršku tehniku - cistostomiju.

Operacija cisti mekih tkiva najčešće se izvodi na sluzokoži donje usne ili obraza, kada usled prekida izvodnog kanala sitne pljuvačne žlezde zbog ugrizanja, dolazi do izlivanja pljuvačke u okolno tkivo. To su tzv. mukokele.

Ako Vas interesuje cena operacije ciste, možete posetiti stranicu cenovnik.


Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.