Metalokeramičke i bezmetalne krunice za zube

Uz pomoć krunica za zube, funkcionalno i estetski se rekonstruiše kompletan zub. One ojačavaju zub, a bojom i oblikom se potpuno mogu uklopiti u zubni niz.

Krunice za zube su u najvećem broju slučajeva idealno rešenje ako je potrebno zaštititi oslabljene zube, rekonstruisati oštećene zube ili estetski unaprediti osmeh.

Kada se primenjuju krunice (navlake) za zube? 

Krunice za zube se primenjuju kod: 

  • znatno oštećenih zuba; 
  • devitalizovanih zuba; 
  • zuba se velikim nepravilnostima ili ispunima; 
  • zuba koji treba da budu nosači zubog mosta. 

Ugradnja krunica za zube - kako izgleda postupak? 

Prvi korak je svakako detaljan stomatološki pregled, na kome se, pre svega donosi odluka o tome koji vid protetskog zbrinjavanja je najbolji u vašem slučaju. Zatim se utvrđuje na koji način treba izvršiti pripremu zuba za ugradnju krunice, parodontološki ili endodontski (vađenje živca), kao i da li je potrebno ojačati tretiran zub kočićem. Sledeći korak je priprema zuba za krunicu koja podrazumeva preparaciju tj. brušenje. Nakon pripreme, izrađuju se privremene krune. Otiskivanje (uzimanje otiska) je naredni korak, a zatim se na osnovu uzetog otiska u zubno-tehničkoj laboratoriji izrađuje krunica (navlaka). Nakon izrade krunice, slede probe koje treba da dovedu do toga da i pacijent i stomatolog budu zadovoljni. Poslednji korak je cementiranje krunice za zube. 

Koliko traje izrada krunica za zube? 

Kao što smo već i rekli, često je za izradu potrebna priprema (endodontska, parodontalna, hirurška), što diktira broj dolazaka i trajanje procedure. Okvirno je za izradu navlaka (krunica) potrebno od 2 do 5 dolazaka. Intervencije se odvijaju pod lokalnom anestezijom, a u međuvremenu pacijenti imaju privremene krunice, tako da su sve vreme i estetski i funkcionalno rehabilitovani. Krunice se mogu izrađivati na prirodnim zubima i na implantatima. Materijal može biti kombinacija metala i keramike ili čista keramika (bezmetalne krunice), estetski superiornija.

Metalokeramičke ili bezmetalne krunice

Metalokeramičke krunice su do nedavno bile mnogo češći izbor pacijenata u odnosu na bezmetalne krunice za zube.

Ranije se za metalo-keramičke krunice smatralo da su jače, otpornije na pucanje keramike, što je i bio slučaj. One kao osnovu imaju metal, a preko njega se nanosi keramika.

Međutim, današnje monolitne cirkonijumske keramike prevazilaze nekadašnju slabost bezmetalnih krunica, pa je danas jedina prednost metalo-keramičkih kruna u povoljnijoj ceni.

Bezmetalne krunice za zube

Bezmetalne krunice za zube zadovoljavaju najviše estetske standarde.

Za razliku od metalo-keramičkih, bezmetalne krunice propuštaju svetlost, što im daje mnogo prirodniji izgled. Takođe, ne postoji opasnost od pojave vidljivosti tamnog ruba na desnima, što se ponekad dešava kod metalo-keramičkih kruna. Znatno se bolje uklapaju u zubni niz, što je jako važno kada se izrađuje samo par krunica, jer se teško razlikuju od prirodnih zuba. Današnji izbor keramika (pre svega cirkonija) omogućavaju trajnost i u bočnoj regiji, ne samo u frontu.

I među bezmetalnim krunicama postoje razlike u gradivnom materijalu:

  • cirkonija (i tu ima više vrsta),
  • Litijum-disilikatna,
  • staklo-keramika.

Šta je najbolje izabrati, zavisi od situacije.

Trajnost i održavanje navlaka za zube

Trajnost krunica je prosečno 10 godina. To najviše zavisi od pravilnog održavanja higijene i odsustva loših navika.

Za održavanje higijene krunica i mostova neophodno je, pored četkice za zube, koristiti i interdentalne četkice ili specijalni konac za zube ("Superfloss"). Mostovi imaju mrtve prostore ispod zuba koji nedostaju tako da jedino ovako i mogu da se očiste. Posebno je zgodan i "oralni tuš", koji omogućava ispiranje tih mrtvih prostora pod pritiskom.

Redovne kontrole su takođe važne. Preporučljive su bar jednom godišnje, zavisno od slučaja. Tada lekar može proceniti nivo higijene i eventualno prevenirati da dođe do problema.

Kada dođe vreme za zamenu krunica, to se relativno jednostavno uradi presecanjem istih, dobruse se zubi i ponovo se otiskuju vilice, tako da se ponovo izrađuje krunica ili most, koji traju u proseku narednih 10 godina.

Cena krunica za zube

U Stomatoloskoj poliklinici Panakeia cene metalo-keramičkih krunica se kreću od 100 do 120€, a cene bezmetalnih krunica od 200 do 250€. Detaljnije o cenama krunica, ali i ostalih naših usluga možete videti na našem cenovniku.


Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.