Folije za ispravljanje zuba pomažu zubima da se isprave i one su komfornija alternativa fiksnim aparatima. Primenjuju se u lakšim slučajevima nepravilnog položaja zuba. Praktično su, nevidljive, značajno komfornije, a nose se 22-24 sata dnevno. Prilikom jela se skidaju, a peru se pastom i četkicom. Skidanje folija pri jelu i zbog održavanja higijene značajno smanjuje mogućnost pojave kamenca i upale desni.  Izrađuju se od tankog i providnog medicinskog poliuretana.

To se radi kompjuterski, na osnovu početnog modela i najčešće je potreban set od bar 3 folije. Softver simulira pomeranje zuba i deli ga na broj potrebnih folija, od kojih svaka pomera zub za 0,25 do 0,30 mm. Što je zahtevniji slučaj u pitanju, više folija će biti potrebno. Inače je u pitanju je vrsta plastike koja je toliko lagana da je gotovo nećete osećati na zubima. One nežno pomeraju zube i kad jedna završi svoj deo terapije, potrebna je sledeća.

Potreban broj folija se može i odmah isporučiti, a koriste se po uputstvu specijaliste. Poslednja folija za ispravljanje zuba se nakon završetka terapije nosi samo noću da bi se izbeglo vraćanje zuba u nepravilan položaj ili se postavlja retiner, radi očuvanja postignutih rezultata. Ovo je idealno rešenje za pacijente koji ne žive u blizini ili nisu u mogućnosti da dolaze često na kontrole, jer se ceo set može unapred predati sa svim uputstvima.

folije za ispravljanje zuba


Kome preporučujemo ispravljanje zuba folijama?


Folije za ispravljanje zuba su idealan izbor za osobe koje preferiraju diskretniji i udobniji pristup ispravljanju zubnog položaja u poređenju sa tradicionalnim fiksnim protezama. Ova moderna metoda nudi niz prednosti i namenjena je specifičnim potrebama pacijenata.

Važno je napomenuti da folije imaju svoje ograničenje u ispravljanju većih nepravilnosti zubnog položaja. One se najviše preporučuju osobama sa manjim ili srednjim odstupanjima u položaju zuba. To se odnosi na razmake između zuba ili blaga krivljenja. Kroz iskustvo u praksi, utvrđeno je da oko 50% slučajeva može biti uspešno rešeno primenom folija.


Za pacijente koji žele koristiti folije, ali imaju nešto kompleksnije korekcije koje folije ne mogu da pokriju, mogućnost safirne proteze može biti odličan izbor. Ova vrsta proteze ima prozirne bravice, što je čini mnogo manje uočljivom i estetski prihvatljivPripremanje zuba pre postavljanja folije

Priprema zuba za postavljanje folije zahteva pažljivu pripremu kako bi se obezbedio optimalan položaj zuba tokom procesa ispravljanja. Ovaj korak često uključuje tehniku nazvanu "stripovanje zuba", koja ima za cilj pružiti dovoljno prostora za zube kako bi se postigao željeni pravilan položaj. Često se obavlja na početku tretmana ili tokom određenih intervala tokom terapije, a igra ključnu ulogu u postizanju uspešnih rezultata ispravljanja.Stripovanje zuba podrazumeva pažljivo uklanjanje tankih slojeva zubne gleđi sa određenih delova zuba. Ovo se radi uzimajući u obzir 3D model zuba koji je precizno definisan na početku tretmana. Ovaj 3D model omogućava stomatologu ili ortodontu da identifikuje tačne lokacije gde je potrebno suziti zube kako bi se stvorio dovoljan prostor za nesmetano kretanje tokom postavljanja folije.Stripovanje zuba se sprovodi pažljivo i precizno, uz upotrebu odgovarajućih instrumenata i tehnika, kako bi se sačuvala struktura zuba i zadržala njihova funkcionalnost. Ovaj proces može trajati neko vreme, zavisno od potrebne količine prostora i složenosti svakog pojedinačnog slučaja.Suzimanje određenih zuba putem stripovanja ima za cilj stvoriti optimalne uslove za postavljanje folije. Kada su zubi pravilno pripremljeni i pružen im je dovoljan prostor, folija za ispravljanje može efikasno delovati na postepeno pomeranje zuba prema željenom položaju. Ova precizna priprema stvara osnovu za uspešan i estetski privlačan rezultat ispravljanja zuba folijama.


Ispravljanje zuba folijama počinje skeniranjem pacijentovih zuba, na osnovu kojeg se pravi precizan plan korekcije. Na osnovu ovog plana, izrađuje se serija folija, svaka sa postepeno promenjenim oblikom koji polako vremenom pomiče zube u željeni položaj. Pacijenti obično menjaju folije svake četiri nedelje prelazeći na sledeći set, što omogućava postepeno kretanje zuba prema ciljanom rezultatu. 

Što se tiče cene folija, ona iznosi 14000 dinara u našoj poliklinici.


Saveti u vezi nošenja folija i odlaska na kontrole

Nošenje providnih folija za ispravljanje zuba zahteva određene smernice da bi se postigli najbolji rezultati. Iako pacijenti imaju određenu fleksibilnost u vezi njihovog nošenja, postoji optimalan raspored i pravila koja treba slediti kako bi se obezbedio uspešan tretman.Idealno je nositi providne folije za ispravljanje zuba gotovo konstantno, što podrazumeva oko 20 sati dnevno. Ova doslednost omogućava postepeno pomeranje zuba prema željenom položaju. Folije se skidaju pre obroka kako bi se sprečilo oštećenje ili prljanje, a pre nego što se folije ponovno stave, preporučuje se temeljno pranje zuba. Takođe, one su dizajnirane da budu udobne za nošenje, i skoro je nemoguće primetiti ih prilikom razgovora ili osmehivanja, osim ako se ne posmatraju iz blizine i dobrog osvetljenja.Bitno je napomenuti da imaju minimalan ili gotovo nikakav uticaj na govor pacijenta. Za razliku od klasičnih proteza, koje ponekad mogu uticati na izgovor određenih zvukova, folije za zube su dizajnirane tako da minimalno utiču na govor.Iako je tehnički moguće napraviti sve potrebne folije unapred i dati ih pacijentu, ovakva praksa može imati nedostatke. Redovne kontrole su važne kako bi stomatolog ili ortodont mogao pratiti napredak tretmana i prilagoditi plan prema potrebama. Na primer, ako je potrebno suziti određene zube, to zahteva precizno određeno vreme i stručnu procenu. Zbog toga se preporučuje da pacijenti redovno posećuju kliniku radi kontrola. Oni koji nisu u mogućnosti da redovno dolaze na kontrole, njima bi možda odgovarao smanjeni broj kontrola. Ali je važno da ove kontrole i dalje budu pravilno raspoređene kako bi se obezbedila efikasnost i uspeh tretmana.U krajnjem slučaju, saradnja između pacijenta i stomatologa ili ortodonta igra ključnu ulogu za ostvarivanje optimalnih rezultata kada je u pitanju ispravljanje zuba folijama. Redovne kontrole i pridržavanje smernica omogućava postizanje predivnog osmeha i dobrog oralnog zdravlja.Koliko dugo se nose folije za zube?

Nakon početnog perioda nošenja folija, koji obično traje najmanje godinu dana, pacijenti obično prelaze na nošenje folija samo tokom noći. Ovaj prelazak može biti postupan kako bi se omogućilo zubima da se postepeno prilagode novom položaju. Kod mlađih pacijenata, ovo nošenje folija samo noću može biti dovoljno da se održi postignuti rezultat, budući da se njihova vilica i zubi lakše prilagođavaju novom položaju.U suštini, kada je u pitanju ispravljanje zuba folijama vreme trajanja njihovog nošenja je individualno. Zavisi od faktora kao što su uzrast pacijenta, stanje vilica i zuba, kao i postignuti rezultati. Redovni pregledi kod stomatologa ili ortodonta su važni kako bi se pravilno pratila situacija i donosile odluke o trajanju nošenja folija za svakog pacijenta.Ističemo nekoliko opštih informacija kome se preporučuju zavisno od težine slučaja  • Lakši slučajevi: U nekim lakšim slučajevima, može biti potrebno nošenje folija samo nekoliko meseci, možda šest ili manje, da bi se postigao željeni rezultat.
  • Srednje složeni slučajevi: U slučajevima sa srednjom složenošću, ispravljanje zuba folijama može trajati oko 9 do 12 meseci ili više, zavisno od potrebne korekcije.
  • Složeni slučajevi: U složenijim slučajevima, gde je potrebno značajno pomeranje zuba ili korekcija zagrižaja, nošenje folija može potrajati 18 meseci ili više.

Efekat nošenja folije za zube

Nošenje folija za ispravljanje zuba poboljšava osmeh pacijenta, doprinosi njegovom jačem samopouzdanju i boljem oralnom zdravlju. U nastavku obrazlažemo i navodimo još nekoliko benefita:1. Estetska Poboljšanja: Pacijenti često primećuju znatno poboljšanje u izgledu svog osmeha kako se zubi postepeno pomeraju u pravilan položaj. Ovaj postupak omogućava korekciju nepravilnosti poput nepravilnog rasporeda, rastojanja između zuba ili blagog krivljenja.2. Funkcionalnost i Zagrižaj: Pravilno poravnanje zuba može smanjiti nepravilnosti u zagrižaju i smanjiti pritisak na određene delove vilica tokom žvakanja. Ovo može doprineti boljoj distribuciji sile prilikom žvakanja hrane, čime se smanjuje rizik od nekih problema sa kostima vilice i potencijalno olakšava probavni proces.


3. Oralno Zdravlje: Ispravno poravnani zubi su lakši za održavanje i čišćenje. Pacijenti koji nose folije za ispravljanje zuba često primećuju da je higijena zuba lakša jer se manje hrane zadržava između zuba i nema teško dostupnih mesta za čišćenje. Ovo može pomoći u prevenciji karijesa i oboljenja desni.

4. Samopouzdanje i Psihološki efekti: Promene u izgledu osmeha mogu imati značajan uticaj na samopouzdanje i osećaj blagostanja pacijenta. Osobe koje su se ranije stidele svog osmeha zbog nepravilnosti zuba često primećuju pozitivan pomak u svom samopouzdanju nakon završetka tretmana. Poboljšano samopouzdanje može uticati na društveni život, profesionalne odnose i opšte emocionalno stanje.

5. Dugoročni Rezultati: Efekti nošenja folija za ispravljanje zuba su dugotrajni i traju nakon završetka tretmana. Kako se zubi postepeno pomeraju u pravilan položaj, ovi rezultati se održavaju vremenom. Redovno praćenje uputstava stomatologa ili ortodonta mogu pomoći u očuvanju postignutih rezultata dugi niz godina.


Još jedna od značajnih prednosti folija je i ta da ne izaziva smetnje u govoru. Sve u svemu, kada su u pitanju folije za ispravljanje zuba efekat je višestruk i ide od estetike do funkcionalnosti i oralnog zdravlja.

Iskustva pacijenata

Kada su u pitanju folije za ispravljanje zuba iskustva mnogih pacijenata su uglavnom pozitivna. Na prvom mestu, većina se slaže da je jedna od najvećih prednosti upravo njihova neprimetna priroda. Za razliku od konvencionalnih bravica, koje su često vidljive i mogu izazvati nelagodnost, folije su gotovo neprimetne. One omogućavaju pacijentima da se osećaju sigurno i prijatno tokom celog procesa ispravljanja zuba.

Jedno od ključnih iskustava je i lakša higijena. Korišćenje folija omogućava pacijentima da jednostavno skinu foliju prilikom jela i pranja zuba, što značajno olakšava održavanje oralne higijene. Mnogi pacijenti ističu da su uspeli bolje da održe zdravlje svojih zuba tokom procesa ispravljanja nego što bi to bilo moguće sa tradicionalnim bravicama.

Još jedno pozitivno iskustvo jeste po pitanju komfora. Pacijenti se često žale na nelagodnosti i iritacije koje mogu izazvati metalne bravice. S druge strane, folije za ispravljanje su izrađene od glatkog i udobnog materijala, što znači da pacijenti doživljavaju mnogo manje neugodnosti tokom nošenja.

Pravilno održavanje folije za zube

Njeno održavanje igra ključnu ulogu u postizanju dugotrajnih rezultata ispravljanja i očuvanju njene funkcionalnosti. Iako folije za zube mogu trajati dugi niz godina, nekoliko korisnih praksi može pomoći da se obezbedi njihova optimalna efikasnost i trajnost.

Jedna od dobrih vesti je da, iako su folije za zube izuzetno izdržljive, čak i ako se polome, njihova zamena nije skupa. U stvari, povremena zamena folije ima smisla kako bi se osiguralo da folija i dalje savršeno pristaje novom položaju ispravljenih zuba. Ova promena takođe može doneti svežinu i bolju higijenu, doprinoseći vašem oralnom zdravlju.

Najčešći izazov kada je u pitanju održavanje folija jeste rizik od lomljenja, naročito prilikom čišćenja. Mnogi pacijenti nehotice mogu polomiti foliju dok je peru četkicom za zube. Važno je imati na umu da folija neće pući tokom stavljanja ili skidanja sa zuba, iako to može izgledati kao mogući scenario. Upotreba pravilnih tehnika prilikom čišćenja može umanjiti rizik od oštećenja.

Redovno čišćenje folije je esencijalno. Preporučuje se njeno dnevno pranje uz korišćenje četkice za zube i, po potrebi, nanošenje male količine paste. Ovim procesom foliju možete vratiti u njen prvobitni, potpuno proziran izgled, kao da je nova. Korišćenjem mlake vode i pažljivim trljanjem folije tvrdom četkicom pomoći će u njenom temeljnom čišćenju sa spoljašnje i unutrašnje strane.

Kada je ne nosite, preporučljivo je čuvati je u kutijici koja je namenjena za tu svrhu. Ovo će pomoći da se folija zaštiti od lomljenja i kontaminacije bakterija.

Cena folije za zube

Cena jedne folije za ispravljanje zuba u našoj poliklinici iznosi 14.000 dinara. Ukupna cena terapije zavisi od broja potrebnih folija za ispravljanje.

Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.