Uklanjanje frenuluma

Frenulum je sluzokožni nabor koji povezuje usne, obraze i jezik sa viličnom kosti i koji može prouzrokovati estetske ili funkcionalne probleme. Kada je prerazvijen, frenulum može da ima negativne posledice po zdravlje zuba i desni. Prisustvo i lokalizacija frenuluma je obično genetski determinisana, mada se može pojaviti i kasnije u životu, npr.u sklopu progresivne sistemske skleroze (sklerodermije). Prisustvo brojnih frenuluma se može javiti i sklopu nekih naslednih sindroma.

Frenulektomija se najčešće vrši u saradnji sa ortodontom ili parodontologom. Prerazvijen frenulum gornje ili donje usne može prouzrokovati estetke probleme u vidu prevelikog razmaka između centralnih sekutića (dijastema), kao i do pojave povlačenja desni na centralnim sekutićima. U slučaju prerazvijenosti, jezični frenulum može prouzrokovati probleme u ishrani i govoru, pa se preporučuje njegovo uklanjanje. Obrazni frenulumi mogu takođe prouzrokovati pojavu recesija gingive ali i ometati nošenje mobilnih protetskih nadoknada. U određenim slučajevima (kada je frenulum gracilan i tanak) uklanjanje frenuluma se može izvesti primenom mekotkivnih lasera, kada se ne postavljaju hirurški šavovi, što omogućava lakši postoperativni oporavak. Kod izraženih, masivnih frenuluma to nije moguće izvesti pošto se uklanja kompletno fibrozno tkivo do kosti, uključujući i interdentalnu papilu. Defekt koji nastaje prilikom uklanjanja frenuluma, jednim delom se primarno ušiva, a jednim delom se ostavlja da sekundarno zaraste. Oporavak nakon frenulektomije je lagan i brz, a naročito kod dece kod kojih se ove intervencije najčešće i rade. U sklopu parodontalne hirurgije, uklanjanje frenuluma može se kombinovati i sa još nekim hirurškim procedurama, kao što su vestibuloplastika, SMAT, TVT, koronarno pomereni režanj, režanj od dve papile itd.

Cena fenulektomije

Cenu frenulektomije možete pogledati na našoj stranici cenovnik.

Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.