Podizanje dna sinusa

Često posle gubitka gornjih bočnih zuba dolazi do značajnog gubitka kosti u toj regiji, nekada postoji samo jedan - dva milimetra do dna maksilarnog sinusa. Sinus lift je hirurška metoda koja obezbeđuje dovoljnu količinu kosti u gornjoj vilici, da bi mogla da se izvrši ugradnja implantata.

Postoje dve tehnike za podizanje poda sinusa.

Zatvorena tehnika sinus lifta se koristi kada je raspoloživa koštana visina od vrha kosti do dna sinusa minimum 6mm. Ova tehnika podrazumeva korišćenje specijalnih instrumenata kojima se bezbolnom i laganom manipulacijom ulazi ispod sluzokože sinusa, ona se lagano odlubljuje od svoje podloge i u takav arteficijelni otvor se postavlja koštani zamenik (najčešće ksenogenog porekla). U istom aktu se i postavlja implantat.

Otvorena tehnika sinus lifta se koristi kada je koštana visina od vrha grebena do poda sinusa manja od 6 mm. Ova tehnika vremenski traje malo duže nego zatvorena tehnika sinus lifta. Izvodi se tako što se nakon podizanja sluzokože pristupa prednjem zidu sinusa i pravi se koštani otvor u projekciji mesta koje treba augmentirati. Specijalnim instrumentima uz korišćenje pažljivih i laganih pokreta hirurga se odiže sluzokoža sinusa od svoje podloge i u novostvoreni prostor se ubacuje koštani zamenik u kombinaciji sa autogenom kosti i faktorima rasta dobijenim iz pacijentove krvi (PRF). Ovaj zahvat se mora izvoditi u uslovima stroge asepse i uz profilaktičku primenu antibiotika, zato što se velika biomasa smešta u koštani prostor koji ima idealnu temperaturu za razvoj bakterija. Zbog toga, za vreme hirurškog zahvata adekvatnom kontrolom infekcije mora se stvoriti okruženje koje smanjuje rizik od kontaminacije.

Ako je nedostatak kosti značajan, obično se pribegava dvofaznoj hirurgiji. U prvoj fazi se odiže dno sinusa i dobijen prostor se ispunjava najčešće koštanim zamenikom (eventualno se koriste i titanijumske mrežice), nakon čega se pravi pauza od 6 do 9 meseci. U drugoj fazi se ugrađuju implanti. Međutim, u Stomatološkoj ordinaciji „Panakeia“ koristimo protokol podizanja dna sinusa i ugradnje implantata u jednoj fazi, uz korišćenje PRF-a, ma koliko da je kosti ostalo. To značajno smanjuje vreme čekanja do dobijanja protetske nadoknade i umanjuje stres pacijenta zbog dve oralno hirurške intrvencije.

Sinus lift - cena

Cenu sinus lifta možete pogledati na stranici cenovnik.

Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.