Mobilne proteze za ispravljanje zuba

MOA (proteze za decu, proteze za ispravljanje zuba) se koriste u ortodonciji za ispravljanje zuba kod dece, odvikavanje od loših navika i ispravljanje zagrižaja. Mogu biti aktivni, pločasti aparati i pasivni, funkcionalni aparati. 

Pločaste proteze za decu

PLOČASTI aparati se pričvršćuju pomoću žičanih kukica za zube i na taj način stabilno stoje u ustima, a sadrže aktivne elemente pomoću kojih deluju, koristeći mehaničku silu. Odvojeno se izradjuju za gornju I donju vilicu. Ovaj tip proteza za ispravljanje zuba koristi se za: 

  • Pomeranje pojedinačnih i grupa zuba, 
  • Širenje i oblikovanje vilica I zubnih lukova, 
  • Retenciju (održavanje postignutih rezultata) posle terapije fiksnom protezom za zube. 

Pločaste proteze za decu se izradjuju na osnovu otisaka prethodno uzetih u klinici. Pacijent uz njih dobija ključić za okretanje šrafa u skladu sa uputstvima ortodonta. Bitno je da se u toku dana aparat duže nosi nego sto se ne nosi, tako da se preporučuje nošenje u toku spavanja i jos nekoliko sati u toku dana. Ne treba ga nositi za vreme jela i bavljenja sportom. 

Funkcionalne proteze

FUNKCIONALNI aparati nemaju nikakav izvor sile u svojoj konstrukciji, već svojim prisustvom u ustima menjaju tonus i aktivnost mišića, što dovodi do promena u koštanim, zglobnim i mišicnim strukturama. Mogu se izrađivati izjedna za obe vilice ili pojedinačno, a u tom slucaju se nose uvek zajedno. Koriste se kod: 

  • Odvikavanja od losih navika (sisanje prsta i jezika, disanje na usta, itd), 
  • Korekcije nepravilnog zagrižaja (distalan, dubok, strm, otvoren, itd), 
  • Korekcije nepravilnih orofacijalnih funkcija (disanja, gutanja i govora. 

I ove proteze za decu se izrađuju na osnovu otisaka i konstrukcionog zagrižaja. Takođe ih treba duže nositi u toku dana, nego biti bez njih, ali se sa njima ne može piti ni govoriti. Najbolji period za primenu ovih aparata je pred početak pubertetskog rasta. Nakon tog perioda, rezultati nisu ni efikasni ni trajni.

Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.