Grana koja proučava i prati razvoj zuba kod dece i pre svega ima preventivnu svrhu naziva se dečja stomatologija. Briga o zaštiti i zdravlju zuba počinje već u trudnoći. Buduće mame dobijaju našu punu pažnju, negu i edukaciju.

Prva poseta dečijem stomatologu

Prvu posetu stomatologu preporučujemo oko treće godine života, kako bi se izgradio dobar odnos sa stomatologom i obavila kontrola zuba. Naglasak u radu sa decom stavljamo na prevenciju. Cela naša ideja o radu sa decom je postupno prilagođavanje deteta na novu situaciju. To zahteva poseban pristup svakom detetu, upoznavanje, sticanje poverenja i postupan rad. Takav pristup je do sada dao odlične rezultate, deca dolaze i odlaze vesela i nasmejana.


Roditelji imaju svoju ulogu u ovom procesu. Trebalo bi da odvoje vreme za odlazak stomatologu, da poseta protekne bez žurbe i nervoze. Kod kuće detetu treba objasniti da ide da upozna „doktora za zubiće“ i ni slučajno ne pričati o zujanju, bušenju i slično. To prepustite našem osoblju, koje sa pažnjom pristupa deci, tako da nemaju strah i prihvate posetu stomatologu sasvim uobičajenom.

Zaštita dečijih zuba

Osnovni oblici zaštite zuba su zalivanje fisura i fluorizacija.

Zalivanje fisura je vrlo efikasna procedura prevencije karijesa na bočnim zubima. Bezbolna je, kratko traje i preporučuje se i na stalnim i namlečnim zubima. Zalivač se postavlja na mestima na kojima je najveća verovatnoća da nastane karijes i, tokom vremena, ispušta fluor koji sprečava nastanak karijesa.

Fluorizacija zuba je lokalna primena preparata fluora koji štite zube i pojačavaju otpornost prema karijesu. Upotrebljavaju se u vidu gelova, rastvora, lakova u različitim periodima, zavisno od individualne sklonosti karijesu. Metoda se takođe preporučuje i kod pacijenata koji nose fiksni aparat.

Ukoliko se karijes ipak razvije na mlečnom zubu, zabluda je da se on ne mora sanirati. Posledice su, za početak, infekcije koje prouzrokuju bolove i oticanje. Kao rezultat, mlečni zubi se vade ranije nego što treba. Imajući na umu da oni čuvaju mesto stalnim zubima, prerano vađenje dovodi do pogrešnog razmeštanja stalnih zuba, odnosno različitih ortodontskih nepravilnosti. Mlečni zubići se popravljaju uz lokalnu anesteziju, a deca posebno vole plombe u bojama, koje doživljavaju kao vrstu nagrade.

Dečija stomatologija u stomatološkoj poliklinici Panakeia

Decu kod zubara treba voditi redovno. Zakažite pregled u stomatološkoj poliklinici Panakeia i prepustite kompletnu brigu o zubima vašeg mališana našem timu stručnjaka.

Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.