Vađenje zuba i korena zuba

Mnogo je razloga za ekstrakciju zuba: uznapredovali karijes, parodontopatija, uznapredovala infekcija - apsces, fraktura korena zuba, ortodontski razlozi (teskoba)... Vađenju zuba se pristupa i kod pacijenata koji se pripremaju za hemoterapiju, radioterapiju ili imunosupresivnu terapiju. Kod takvih pacijenata se često vade zubi koji predstavljaju i najmanji rizik po opšte zdravstveno stanje. Beskompromisno se eliminiše svaki zub koji je „rizičan". Ostavljaju se samo zubi za koje se proceni da u dužem vremenskom periodu „neće praviti probleme“. Vađenje zuba se kod takvih pacijenata mora obaviti najmanje tri nedelje pre početka sistemske terapije.

Vađenje zuba mora biti obavljeno veoma pažljivo, čuvajući kako meka tako i koštana tkiva vilica. Nakon uklanjanja zuba iz zubne čašice pristupa se obradi rane, koja podrazumeva uklanjanje koštanih opiljaka, granulacionog tkiva, detritusa, oštećene sluzokože... 

U sklopu preprotetske pripreme mogu se obaviti i tzv. multipla vađenja zuba, kada se vadi veći broj zuba u jednoj poseti. To je oralno hirurška procedura koja adekvatno priprema meka i koštana tkiva vilica za nošenje buduće protetske nadoknade.

U svakom slučaju, vađenje može biti:

  • Rutinsko (jednostavno) vađenje zuba;
  • Komplikovano vađenje zuba, kod višekorenih zuba sa polomljenom krunicom, potrebno je odvojiti tj. separirati korenove, da bi se izvadili jedan po jedan;
  • Hirurško vađenje zuba, ukoliko se prilikom vađenja koren polomi tako da manji de korena ostane u ležištu, potrebno je napraviti mali rez, podići sluzokožu i rotacionim instrumentima napraviti prostor oko zalomljenog fragmenta, posle čega se on lako uklanja. Rana se nakon toga ušije.

Moguće komplikacije nakon vađenja zuba

Krvni ugrušak koji se stvori u rani posle vađenja zuba je veoma važan faktor u zarastanju rane. Ukoliko rana posle vađenja zuba slabo krvari ili ukoliko se takav ugrušak raspadne ili ispere, može doći do relativno česte komplikacije – alveolitisa. Alveolitis je komplikacija praćena intenzivnim bolom koji se obično pojačava u toku noći i praćen je neprijatnim zadahom iz rane. Suština u lečenju takve komplikacije je da se dobije nov, svež ugrušak u rani, što podrazumeva davanje lokalne anestezije, kiretažu rane posle vađenja zuba i kompletno uklanjanje nekrotičnog tkiva.

Druga najčešća komplikacija posle vađenja gornjih bočnih zuba je otvaranje gornjoviličnog sinusa. To se dešava kao posledica veoma bliskog kontakta korenova gornjih bočnih zuba sa sluzokožom sinusa ili prisustva hroničnih periapikalnih procesa u kosti, koji razaraju koštani pod sinusa. Sanacija takve komplikacije se rešava ili konzervativnim (ukoliko dubina zubne čašice to omogućava) ili hirurškim pristupom. Hirurški pristup je indikovan ako je plitka zubna čašica, ako postoje veća oštećenja rane u toku vadjenja zuba, ako stanje mekih tkiva u okolini rane nije zadovoljavajuće ili ukoliko postoje strana tela u sinusu. Tada se pacijent mora javiti oralnom hirurgu.

Cena vađenja zuba

Cena vađenja zuba nalazi se na stranici cenovnik.

Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.