Kada zub mora da se vadi?

Postoji više situacija u kojima zub morati da se izvadi. Evo nekoliko najčešćih:

 • Ako se karijes proširi duboko u zub, što bi moglo dovesti do oštećenja zubne pulpe ili živca

 • Kada se razvije infekcija u zubnom korenu ili okolnom tkivu - apsces

 • Ako je zub ozbiljno oštećen usled nezgode, sportske povrede ili drugih trauma

 • U slučaju prenatrpanosti ili nedostatka prostora u vilici, može biti potrebno izvaditi jedan ili više zuba kako bi se napravio prostor za pravilno poravnanje ostalih zuba.

 • Treći molari često izbijaju sa malo prostora u vilici. Ako izbiju nepravilno, deo će se zadržati ispod desni ili usmeriti prema drugim zubima, što može uzrokovati probleme poput boli, infekcije ili oštećenje okolnih zuba. 

 • Vađenje zuba zbog fiksne proteze (U ovakvoj situaciji najčešće se vade četvorke. Da napomenemo da je vađenje zuba zbog fiksne proteze specifično za svakog pacijenta i ne primenjuje se u svim slučajevima. Samo stomatolog specijalizovan za ortodonciju može doneti odluku o vađenju zuba kao deo plana lečenja fiksnom protezom.)

 • Kada postoji otok

 • Kada se osoba priprema za hemoterapiju, radioterapiju ili imunosupresivnu terapiju. Kod takvih pacijenata se često vade zubi koji predstavljaju i najmanji rizik po opšte zdravstveno stanje. Beskompromisno se eliminiše svaki zub koji je „rizičan". Ostavljaju se samo zubi za koje se proceni da u dužem vremenskom periodu „neće praviti probleme“. Vađenje zuba se kod takvih pacijenata mora obaviti najmanje tri nedelje pre početka sistemske terapije.

Vađenje zuba mora biti obavljeno veoma pažljivo, čuvajući kako meka tako i koštana tkiva vilica. Nakon uklanjanja zuba iz zubne čašice pristupa se obradi rane, koja podrazumeva uklanjanje koštanih opiljaka, granulacionog tkiva, detritusa, oštećene sluzokože... 

Budite slobodni da kontaktirate našu stomatološku ordinaciju Panakeia za više informacija. 

Vađenje zuba može biti…

 1. Rutinsko vađenje zuba: Ovo je najčešći i najjednostavniji način vađenja zuba. Koristi se kada je zub dovoljno iznikao i njegovo vađenje se može obaviti bez većih komplikacija. Stomatolog koristi instrumente poput klešta ili elevatorskog instrumenta kako bi pažljivo odvojio zub od okolnog tkiva i zatim ga izvadio iz alveolarnog ležišta (prostor u vilici u kojem se zub nalazi). Ovaj postupak obično traje kratko vreme i pacijent može osetiti pritisak ili blagu nelagodnost tokom postupka, ali bez većih bolova.

 2. Hirurško vađenje zuba: Hirurško vađenje zuba se obavlja kada je zub delimično ili potpuno pod desni ili u kosti, kada se prilikom vađenja koren polomi tako da manji deo korena ostane u ležištu ili kada postoji neka druga komplikacija koja otežava rutinsko vađenje. Ovo može biti slučaj sa mudrim zubima koji nisu u potpunosti izrasli ili su zakrivljeni, ili kada je potrebno ukloniti deo kosti kako bi se pristupilo zubu. Hirurško vađenje zuba obično zahteva lokalnu anesteziju i može uključivati rezanje desni, odstranjivanje dela kosti ili sečenje zuba na manje delove pre njegovog uklanjanja. Nakon hirurškog vađenja zuba, može biti potrebno nekoliko dana za oporavak, uz uputstva o pravilnoj nezi rane.

 3. Komplikovano vađenje zuba: Komplikovano vađenje zuba podrazumeva složene situacije koje zahtevaju posebne tehnike i veštine stomatologa. To može uključivati zube koji su slomljeni, zarasli u kosti ili koji imaju vrlo duboko razvijene korene, kod višekorenih zuba sa polomljenom krunicom, potrebno je odvojiti tj. separirati korenove, da bi se izvadili jedan po jedan. U ovim slučajevima, stomatolog može morati koristiti dodatne instrumente, kao što su rendgenski snimci za preciznu dijagnostiku ili specijalni instrumenti za fragmentaciju i uklanjanje zuba del po del. Ovo je obično kompleksniji postupak koji zahteva više vremena i pažljiviju tehniku kako bi se zub uspešno izvadio.

Vađenje zuba je medicinski postupak koji se obavlja uz odgovarajuću anesteziju i brigu o pacijentu. Odabraćemo najprikladniji način vađenja zuba u skladu sa specifičnom situacijom pacijenta i svim faktorima koji utiču na postupak.

Koliko se zuba sme izvaditi odjednom

Broj zuba koji se mogu izvaditi odjednom zavisi od različitih faktora, kao što su vaše opšte zdravstveno stanje, oralno zdravlje, razlog za vađenje zuba i procena stomatologa. Uopšteno, mi obično pokušavamo sačuvati što više zuba kod pacijenata koliko je to moguće radi održavanja funkcije žvakanja i estetike.


U nekim slučajevima, moguće je izvaditi više zuba odjednom, posebno ako se radi o mudrim zubima koji su (zarasli) ili kada postoji potreba za kompleksnijom oralnom hirurgijom. Ovo se često radi pod opštom anestezijom ili sedacijom.


Međutim, svaki pacijent je jedinstven i situacija se razlikuje. Na osnovu vašeg stanja procenićemo oralnu situaciju, uzeti u obzir sve relevantne faktore i doneti odluku o broju zuba koje smemo izvaditi odjednom. Takođe ćemo razmotriti vaše želje i ciljeve u pogledu oralnog zdravlja i estetike. Pružićemo vam najbolji savet i preporuke u vezi sa vašim specifičnim slučajem.


Koliko dugo boli rana posle vađenja zuba

Trajanje boli nakon vađenja zuba može varirati od osobe do osobe i zavisi od različitih faktora. Uobičajeno je očekivati neku nelagodnost, osetljivost i blagu bol u prvih nekoliko dana nakon zahvata.  Ako je vađenje zuba bilo jednostavno, bez komplikacija, bol se obično smiruje brže. Međutim, ako je zub bio komplikovan za vađenje, kao što su zarasli zubi ili zubi sa dubokim korijenima, postupak može uzrokovati veću nelagodnost i produženo trajanje boli.

Pravilna briga o rani nakon vađenja zuba može pomoći u ublažavanju boli i smanjenju trajanja nelagodnosti. To uključuje držanje gaze na mestu vađenja zuba kako bi se zaustavilo krvarenje, primenu hladnih obloga na licu kako bi se smanjio otok, izbegavanje ispiranja usta prvih 24 sata, pažljivo četkanje zuba oko područja vađenja i izbegavanje fizičke aktivnosti koja može izazvati povećanje krvnog pritiska.

Uopšteno, većina osoba primećuje poboljšanje u roku od nekoliko dana do nedelju dana nakon vađenja zuba. Ako je bol izraženija, traje duže od nekoliko dana ili se pogoršava, važno je da se obratite stomatologu kako bi se isključile moguće komplikacije ili infekcija.

Koliko je potrebno da zaraste rana

Vreme potrebno za potpuno zarastanje rane nakon vađenja zuba može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, kao što su vaš opšti zdravstveni status, oralna higijena, složenost vađenja zuba i mesto zuba koji je izvađen. Rana zuba nakon njegovog vađenja počinje da zarasta u roku od nekoliko dana, ali potpuno zarastanje može potrajati nekoliko nedelja ili čak meseci.

U prvim danima nakon vađenja zuba, formira se krvni ugrušak koji pomaže u zaustavljanju krvarenja i započinjanju procesa zarastanja. Ugrušak se postepeno razgrađuje, a na njegovo mesto dolazi granulaciono tkivo koje popunjava ranu. Ovo tkivo postepeno formira novo tkivo i konačno zaraste ranu.

Važno je da vodite brigu o oralnoj higijeni kako biste omogućili optimalno zarastanje rane. To uključuje pažljivo čišćenje područja oko rane, izbegavanje jakog ispiranja usta, izbegavanje pušenja i konzumacije alkohola, kao i pridržavanje preporučenih lekova ili antibiotika, ako su propisani.

Uobičajeno je očekivanje da rana potpuno zaraste u roku od nekoliko nedelja. Međutim, vreme zarastanja može biti duže ako je zub bio komplikovan za vađenje, ako je došlo do komplikacija poput infekcije ili ako postoji prisustvo drugih faktora koji usporavaju zarastanje.

Koliko traje otok posle vadjenja zuba

Otok nakon vađenja zuba može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja, i to može varirati od osobe do osobe. Otok je prirodna reakcija tela na zahvat vađenja zuba i deo procesa zarastanja. Uobičajeno je da se otok postepeno povećava u prva 24 sata nakon vađenja zuba, a zatim počne da se smanjuje tokom sledećih dana. U većini slučajeva, trebalo bi da bude najizraženiji u roku od 48-72 sata nakon zahvata, a zatim postepeno opadati.

Međutim, njegov intenzitet i trajanje mogu zavisiti od različitih faktora, uključujući složenost vađenja zuba, prisustvo infekcije, individualnu reakciju na zahvat, kao i opštu zdravstvenu sliku pacijenta. Ako je vađenje zuba bilo složeno ili ako je došlo do komplikacija, otok može biti izraženiji i trajati duže.

Da biste smanjili otok i ubrzali proces oporavka, možete primeniti neke od sledećih mera:
- Primena hladnih obloga: U prvih 24 sata nakon vađenja zuba, stavite hladne obloge na licu preko područja vađenja zuba. To može pomoći u smanjenju otoka i nelagodnosti. Koristite hladne obloge u intervalima od 10-15 minuta i napravite pauze između.
- Održavanje glave u povišenom položaju: Spavanje sa lagano povišenom glavom može pomoći u smanjenju otoka, posebno tokom prvih nekoliko dana nakon vađenja zuba.
- Izbegavanje toplih i tvrdih namirnica: U prvih nekoliko dana nakon zahvata, izbegavajte konzumaciju toplih i tvrdih namirnica koje mogu iritirati područje vađenja zuba i pogoršati otok.

Pružamo i all on 4 uslugu.


Moguće komplikacije nakon procedure

Krvni ugrušak koji se stvori u rani posle vađenja zuba je veoma važan faktor u zarastanju rane. Ukoliko rana posle vađenja zuba slabo krvari ili ukoliko se takav ugrušak raspadne ili ispere, može doći do relativno česte komplikacije – alveolitisa. Alveolitis je komplikacija praćena intenzivnim bolom koji se obično pojačava u toku noći i praćen je neprijatnim zadahom iz rane. Suština u lečenju takve komplikacije je da se dobije nov, svež ugrušak u rani, što podrazumeva davanje lokalne anestezije, kiretažu rane posle vađenja zuba i kompletno uklanjanje nekrotičnog tkiva.

Druga najčešća komplikacija posle vađenja gornjih bočnih zuba je otvaranje gornjoviličnog sinusa. To se dešava kao posledica veoma bliskog kontakta korenova gornjih bočnih zuba sa sluzokožom sinusa ili prisustva hroničnih periapikalnih procesa u kosti, koji razaraju koštani pod sinusa. Sanacija takve komplikacije se rešava ili konzervativnim (ukoliko dubina zubne čašice to omogućava) ili hirurškim pristupom. Hirurški pristup je indikovan ako je plitka zubna čašica, ako postoje veća oštećenja rane u toku vadjenja zuba, ako stanje mekih tkiva u okolini rane nije zadovoljavajuće ili ukoliko postoje strana tela u sinusu. Tada se pacijent mora javiti oralnom hirurgu.

Možda vas zanima i estetska stomatologija?

Koliko bi vas koštalo da izvadite zub?

Ako vas zanima koliko košta vađenje zuba cena zavisi od različitih faktora, kao što su složenost vađenja zuba i vrsta zuba koji se vadi. Uopšteno, rutinsko vađenje jednog zuba koje nije komplikovano i može koštati u rasponu od par do nekoliko hiljada dinara. Međutim, ako je potrebno hirurško vađenje zuba ili vađenje mudrih zuba koji su zarasli, trošak može biti veći.

Nakon kosultacije sa nađim timom prižićemo vam tačne informacije o ceni vađenja zuba u vašem konkretnom slučaju. Procenićemo vašu oralnu situaciju i pružiti vam detalje o očekivanim troškovima. Detaljnije o ceni vađenja zuba pročitajte na našoj stranici cenovnik.

Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.