Umnjaci niču neko vreme nakon svih ostalih zuba, tako da ponekad ostaju bez prostora. Neće svaki umnjak izazvati klinički značajan problem, ali svaki poseduje izvestan potencijal da to uradi. Stoga, nije baš svaki umnjak indikovan za operativno vađenje. Nekada mogu vršiti pritisak na ostale zube i dovoditi do njihovog pomeranja, što je čest uzrok operacije umnjaka. 

Drugi razlog za operaciju umnjaka je nepristupačnost, zbog koga je čišćenje otežano, pa se razvija karijes ili na susednom zubu ili na samom umnjaku. 

Operacija umnjaka je indikovana i ako postoji veliki parodontalni džep između umnjaka i drugog kutnjaka. Razlog za operaciju umnjaka može biti njihovo delimično nicanje, zbog čega između umnjaka i desni počinje da se zadržava hrana, što takođe dovodi do upale. U tim slučajevima se javlja tup ili pulsirajući bol sa otežanim otvaranjem usta i uvećanim limfnim žlezdama na vratu ili ispod donje vilice. Moguća je i povišena telesna temperatura. Tada je indikovano hitno operativno vađenje umnjaka, uz primenu antibiotika. 

Umnjaci mogu biti u različitim položajima, što određuje težinu intervencije. Operacija umnjaka se radi i u slučajevima kada oko umnjaka postoji cista ili tumor, kao kod pojave neobjašnjivog bola, za koga nije moguće klinički ili radiološki pronaći drugi uzrok. U tim slučajevima treba objasniti pacijentu da operacija umnjaka može, ali ne sa sigurnošću, da dovede do gubitka bola. 

Planiranje totalnih ili parcijalnih proteza često indikuje hirurško vađenje umnjaka, ali i drugih impaktiranih zuba. Ukoliko je zub prekriven samo sluzokožom ili sa par milimetara kosti pristupa se operativnom vađenju zuba. 

Operativno vađenje umnjaka, ali i ostalih impaktiranih (uklještenih) zuba treba učiniti uz minimalnu lokalnu traumu, a za to je potreban ekstenzivan trening, iskustvo i dobra indikacija. Ako Vas interesuje cena operacije umnjaka, možete posetiti stranicu cenovnik.

Koliko traje operacija umnjaka

U nasoj ordinaciji operativno vadjenje umnjaka najcesce traje izmedju 20 i 30 min. Retke su situacije kada operativno vadjenje umnjaka traje duze. To uglavnom zavisi od polozaja samog umnjaka, anatomskih karakteristika usne duplje pacijenta, saradnje pacijenta u toku operacije, ali I od uigranosti hirurskog tima.

Oporavak od operacije umnjaka

Oporavak pacijenta nakon operacije umnjaka traje obicno 2-3 dana. U tom periodu pacijenti osecaju nelagodnost u operisanoj regiji, mogu imati blagi otok I otezano otvaranje usta.

Nakon perioda od 2-3 dana, pacijenti imaju blagi osecaj “zatezanja konaca“, koji je podnosljiv I ne ometa ih u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Posle 7-14 dana od operacije umnjaka konci se uklanjaju.

Uklanjanje konaca je bezbolna procedura I ne zahteva upotrebu lokalne anestezije. Ukoliko pacijenti osecaju posle 2-5 dana jaci bol nego neposredno posle operacije umnjaka, potrebno je odmah da se jave hirurgu koji ih je operisao.

Otok posle operacije umnjaka

Blagi otok I bol posle operacije umnjaka su normalna pojava. Na pojavu otoka uticu anatomsko-histoloske karakteristike pacijenata, ali I sam hirurski rad.

Grub rad, prevelika trauma tkiva I neuigran hirurski tim u toku operacije dovode do pojave velikog otoka. U nasoj ordinaciji najveci broj pacijenata ili nema otok ili ima jako diskretan otok.

Upotreba kortikosteroida nakon operacije umnjaka dosta olaksava oporavak pacijenata. Bol se eliminise upotrebom analgetika I on je individualan.

Šta raditi nakon vađenja umnjaka

Cesto pacijenti pitaju “sta raditi nakon vadjenja zuba (umnjaka)?“.

Pacijentima se savetuje da drze hladne obloge prvih 12 h od operacije, uzimaju propisanu terapiju, izbegavaju pusenje 12 h, odmaraju, ne diraju prstima operisano podrucje, ne ispiraju ranu ni sa kakvim rastvorima I ne guraju nista u ranu.

Savetuje se da pacijenti na jedu dok traje dejstvo lokalne anestezije I da jelo I pice koje uzimaju budu prohladjeni ili hladni. Od lekova protiv bolova mogu uzimati Brufen, Caffetin, Nimulid MD, Analgin, Diklofen…

Oralna higijena mora biti dobra.

Prvi kontrolni pregled je obicno nakon 24-48h. Ukoliko pacijenti primate jako krvarenje iz usta ili bilo sta sumnjivo potrebno je da se odmah jave lekaru koji ih je operisao.

Pre operacije potrebno je da nas pacijenti detaljno upoznaju sa svojim opstim zdravstvenim stanjem.

Zene koje uzimaju antibiotike i oralne contraceptive moraju da znaju da antibiotici umanjuju dejstvo oralnih kontraceptiva.

Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.