Strah od zubara kod dece

Strah od zubara kod dece

07.03.2022

Upravo zbog ovoga jako je bitno posvetiti veliku pažnju detetu kada je reč o upoznavanju sa stomatologom. 

Neretko se dešava da pri prvoj poseti stomatologa, roditelji i deca nailaze na neadekvatan i neprilagodjen pristup u samoj stomatološkoj intervenciji. Vrlo često su i roditelji ti koji mališanima stomatologe predstavljaju kao osobe koje će decu “naučiti pameti kad ih se dokopaju” I tako kazniti za  svako propušteno pranje zuba. Ovakav pristup u detetu stvara odbojnost i strah. Najveći straj, naravno, gaje od bola. Ukoliko je dete još i uznemireno, subjektivni doživljaj bola biće intenzivniji. Zato, prve posete stomatologu treba da budu  koncipirane tako da se vrši samo upoznavanje sa izbaranim doktorom i okruženjem. Kvalifikovan stomatolog će vašim mališanima objasniti čemu koji deo ordinacije služi. Pustiće vase mališane da se sami upoznaju  sa okruženjem i prvu posetu pretvpriti u igricu. Bitno je da dete bude postepeno uvodeno u  celu proceduru.

Možda će vas zanimati i naš tekst na temu loš zadah iz usta.

U narednoj poseti poželjno je uraditi neku jednostavnu intervenciju poput zalivanja fisura, ili prosto samo uklanjanje naslaga. Bitno je da ta intervencija bude kratka i što manje naporna za malog pacijenta. Tek nakon toga, treba ući u intervencije uklanjanja karijesa uz obavezno postizanje potpune bezbolnosti kako dete ne bi stvorilo averziju prema stomatološkim intervencijama. Jednom kada se one steknu, jako je teško opet zadobiti poverenje deteta. Takva iskustva i trauma često datiraju i do adultnog doba, gde pacijenti dolaze sa veoma lošim stanjem u usnoj duplji, koje je onda još teže sanirati. Pacijnti su vođeni strahom i odbijanjem činjenica o potrebi za redovnim kontrolama kod stomatologa, doveli sebe u situaciju koja će biti bar duplo teža i napornija u odnsou na onu koja bi bila da strah nije postojao. Zato važi oduvek ono da se prave navike stiču od malih nogu!

Pročitajte naš blog na temu: kamenac na zubima.

Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.