Uticaj stresa na oralno zdravlje

Uticaj stresa na oralno zdravlje

24.02.2022

Brz tempo života, protkan enormnim tehnološkim razvitkom doveo je do povećane prevalence mnogih hroničnih bolesti. Odlazak kod psihologa je i dalje vrlo često taboo tema tako da ljudi ostaju prepušteni sami sebi i vrlo često ne znaju kako da se nose sa stresom. Odatle i to da stres biva eksprimiran kroz različite promene na našem telu, a vrlo često je I usna duplja jedna od zahvaćenih regija.

1. Bruksizam je najčešća manifestacija stresa ukoliko posmatramo usnu duplju. Ovaj termin predstavlja škrgutanje, škriputanje zubima, stiskanje vilice. Ovo je potpuno nesvesna radnja koja se sprovodi uglavnom noću tokom spavanja, a posledica je napetosti. Škrgutanjem zuba razvijaju se nepovoljne nefiziološke sile koje zatim imaju nepovoljan uticaj na strukturu zuba. Zubi su abradirani, njihova vertikalna dimenzija se smanjuje, tj. zubi se troše.To dalje dovodi do opterećenja viličnog zgloba koji sada mora da se navikne na potpuno nove kretnje. Vrlo često bruksizam može dovesti I do fracture zuba. Pacijenti se uglavnom stomatologu javljaju zbog bola u viličnom zglobu koji su osetili po ustajanju. Uzroke stresa često nije lako otkloniti, a nije lako ni naučiti kako se bolje nositi sa istim, ali ono što stomatolog može da vam preporuči I na taj način sačuva vaše zube, jeste predlog za nošenje  noćnog splinta. Na taj način izosaće dejstvo negativnih sila donjih zuba na gornje.

2. U stresu se akivira simpaptički nervni sistem, kao i u doživljenom strahu, kada se, kako je svima poznato, suše usta. Upravo ova korelacija nam govori u prilog suvih usta u stresnim situacijama. Tada izostaje spirajuće dejstvo pljuvačke, hrana se zadržava u ustima, javlja se i neprijatan zadah iz usta, procenat plaka na zubima je povećan, a sve to dovodi do povećanog rizika za nastanak karijesa i parodontopatije.

3. Stres je glavni uzročnik pada imuniteta. U borbi protiv parodontopatije veliku ulogu ima naš imuni sistem koji se adekvatno bori protiv agresivnih bakterija. Kada ovaj sistem zakaže, bolest je tu. U ovom slučaju obavezno je javiti se stomatologu i na vreme otpočeti terapiju parodontopatije pre nego što bude kasno i zubi počnu da se klate, a vremenom i ispadaju.

Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.