Održavanje zuba u trudnoći

Održavanje zuba u trudnoći

12.08.2020

Održavanje zuba u trudnoći se u nekim stvarima razlikuje od uobičajenog. Uobičajeno podrazumeva redovno pranje zuba i desni, najmanje tri puta u toku dana, obavezno ujutru i uveče, optimalnom tehnikom, uz upotrebu konca za zube ili interdentalnih četkica.

U trudnoći, ovo bi trebalo biti maksimalno temeljno, zbog promena u hormonalnom statusu trudnice. Hormoni koji se luče u trudnoći dovode do povećane osetljivosti na prisustvo biofilma, tj. naslaga na zubima i desnima. Zbog toga se kod trudnica veoma često javlja zapaljenje desni koje dovodi do krvarenja, uz otečenost i crvenilo istih. Preporučuje se I češća upotreba rastvora protiv nagomilavanja plaka, a i promena navika u ishrani.

Hrana bogata ugljenim hidratima bi se trebala izbegavati, jer dovodi do nagomilavanja bakterija i gljivica u ustima.

U trudnoći se često menjaju potrebe u ishrani, ali se svakako treba boriti protiv onih koje nisu dobre za zdravlje uopšte, pa i za oralno zdravlje. Poseban problem mogu predstavljati česta mučnina i povraćanje u toku trudnoće. U ovom slučaju bi trebalo svaki put dodatno oprati zube, zbog nepovoljnog dejstva želudačne kiseline na zube.

Dakle, održavanje zuba u trudnoći podrazumeva poseban higijensko-dijetetski režim kako bi zubi i desni u toku ovog posebno osetljivog perioda ostali zdravi. Na ovaj način se i izbegavaju bolne i često neizvesne terapijske procedure zbog nemogućnosti radiografije zuba i ograničene mogućnosti primene nekih medikamenata.

Uz to, trudnica po porođaju ima zdrava usta što je veoma bitno da bi se izbeglo direktno naseljavanje patogenih mikroorganizama u ustima novorođenčeta.

Svakoj ženi u reproduktivnom periodu se svakako savetuje sanacija zuba i desni pre trudnoće, ako za to ima potrebe, kao i obuka o održavanju zuba u trudnoći.


Ukoliko želite pregled ili konsultaciju, naši stomatolozi su vam na raspolaganju i vrlo rado će vam pružiti neophodnu negu ili savete.



Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.