Kafa i osmeh

Kafa i osmeh

08.02.2022

Kažu da je većina stvari u kojima uživamo zapravo štetna. Da li to važi i za kafu, bez koje većina ljudi ne može da započne dan?

Nažalost, da.

Ovaj napitak sadrži tanine i hromogene koji čine zube žuckastim. Površina zuba nije savršeno glatka, već se u jamicama i pukotinama na gleđi zadržavaju tamni pigmenti. Čak i ako dodate mleko, zubi će se i dalje prljati.

Zatim, kafa ima visok nivo kiselosti, što oštećuje kako same zube, tako i potporna tkiva, pospešujući parodontopatiju.

Još jedan od propratnih efekata je i "coffee breath", neprijatan zadah posle uživanja u kafi. Ona smanjuje lučenje pljuvačke, što dovodi do veće koncetracije bakterija u ustima. Njihovi toksini su odgovorni za loš miris.

Pošto odricanje od kafe za većinu ljudi nije opcija, slede saveti:

  • Kafu treba popiti u kratkom roku, ne pijuckati je satima.
  • Posle nje je korisno oprati zube ili barem isprati usta.
  • Smanjite kolicinu mleka i šećera u kafi jer pojačavaju njena negativna dejstva.
  • Korisno bi bilo i koristiti slamčicu i žvake bez secera.  
  • Redovno posećujte stomatologa, koji će uociti oštećenja od kiselina ako postoje, i može da ukloni žute mrlje sa zuba i da ih izbeli.

Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.