7 namirnica za zdrave zube i 5 koje bi trebalo izbegavati

7 namirnica za zdrave zube i 5 koje bi trebalo izbegavati

15.12.2021

U zdravom telu zdrav duh. Izreka koja nam često odzvanja u ušima i vraća nas pravim vrednostima. Baš zato, najpre treba voditi računa o onome što unosimo u sopstveni organizam.

Svaka namirnica ima svoje oružje, a mi vam predstavljamo 7 namirnica koje se bore u vašoj usnoj duplji.

Od davnina se zna da su svi mlečni proizvodi bogati kalcijumom koji je sastavni deo kako kostiju, tako i same strukture zuba. Ukoliko dovoljno kalcijuma unosimo u razvojnom a kasnije i u adultnom periodu, naši zubi biće čvršći I otporniji.

1. Sir je, pored kalcijumom, bogat i fosfatima koji utiču na održavanje  pH sredine na višim vrednostima. Na taj način sprečava se nastanak preterano kisele sredine u ustima što utiče na smanjenje rizika za nastanak karijesa.

2. Jogurt ima mnoštvo benefita na digestivnu floru, s obzirom da je bogat probioticima. Usna duplja jeste sam početak našeg digestivnog sistema, pa tako ovi probiotici utiču i na smanjenje bakterija koje se nalaze u usnoj duplji, a koje su glavni izazivači karijesa.

3. Losos. Omiljena riba mnogima,a jos je lepše kada znate da je to pravi izbor i za vaše zube. Ova namirnica pored mnogih sastojaka, sadrži i veliku količinu vitamina D. Njegova velika pomoć i uloga jeste ta sto utice na apsorpsiju kalcijuma, našeg neophodnog saputnika.

4. Koštunavo voće. Bogato kalcijumom a pritom sadrži veoma male količine šećera, uvek može biti dobra užina i zamena za neku od grickalica punih šećera.

5. Spanać. Ako ste intolerantni na laktozu, spanać je super zamena za vaš dnevni unos kalcijuma.

6. Jabuke. Ono što stari naši kažu: ,,uzmi jabuku, dobra je za zube”  ipak treba uzeti sa rezervom. Ono što je sigurno, jabuka potpomaže u samočišćenju. Stimuliše lučenje pljuvačke I sadrži dosta vode što može odstraniti ostatke hrane iz usne duplje. Međutim, zbog prisustva šećera I povećane kiselosti najbolje je konzumirati ih uz neku drugu hranu kako bi se pH vrednost održala sto neutralnijom.

7. Voda. Za kraj, osnova svega oko nas, pa i benefita za usnu duplju. Ona čisti, spira ostatke hrane, šećera, sprečava nastanak plaka, neutrališe kiselost I ne sadrži nikakve negativne sastojke. Za razliku od sokova ne dovodi do pojave erozija na zubima. Unošenje većih količina tečnosti može imati samo  benefite za celokupno zdravlje, tako da nemojte čekati već odmah zadajte sebi novi cilj i flašicu vode u ruke.


5 namirnica koje treba izbegavati


Dobro je poznato da su slatkiši neprijatelji zuba. Isto koliko su slatki I ukusni nama, tako su slatki I ukusni bakterijama koje su odgovorne za nastanak karijesa. Evo koje namirnice posebno da izbegavate kako biste smanjili tu mogućnost.

1. Gumene bombone. Pored toga što su bogate šećerima one su I lepljive. Zbog toga, one se dugo vremena zadržavaju na našim zubima, tj spirajuće dejstvo pljuvačke je manje učinkovito nad njima. Isto to vžii za snikers, smoki I ostale lepljive slatkiše.

2. Gazirani sokovi. Soda iz gaziraih sokova stvara kiselu sredinu u usnoj duplji zbog čega su zubi podložni stvaranju erozija. Upravo zbog ovoga i velike količine šećera treba ih izbegavati u širokom luku. Ukoliko vam  odricanje od ovog nestašnog zadovoljstva teško pada, uvek ih pijte na slamčicu. Zube perite nakon pola sata od konzumacije ovih pića kako se negativno hemijsko dejstvo ne bi produbilo i mehaničkim nadražajima.

3. Ceđeni sokovi. Bogati vitaminom i zdravi za naš organizam, ali obiluju kiselinama, što ih svodi na srodnika gaziranim sokovima, pa isto važi i za njih.

4. Vino. Znamo da alkohol nema benefita po naše zdravlje, ali supstanca koja je neprijatelj zubima jeste tanin. Ona u usnoj duplji stvara osećaj suvoće. Tako izostaje spirajuće dejstvo pljuvačke i samim tim plak se na zubima lakse zadržava. Ukoliko planirate da konzumirate vino ovog vikenda obavezno operate zube pre izlaska, kako bi na njima bilo što manje materija na koje dodatan plak može da se taloži.

5. Kokice. Iako ni jedan odlazak u bioskop i gledanje filma ne može proći bez njih, u ovom slučaju samo budite nešto oprezniji, kako se gledanje filma ne bi završilo polomljenim zubom. Uživajte!


Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.