Protetika

Danas je protetika mnogo više od izrade nadoknada sa kojima se pacijent služi bez problema. Moderne protetske nadoknade imaju za cilj i vrhunsku estetiku, koja podrazumeva potpuno prirodan izgled zuba. To nam je omogućeno kako izuzetnim razvojem stomatoloških materijala, tako i korišćenjem savremenih kompjuterskih sistema.


Nakon detaljnog stomatološkog pregleda i uvida u stanje vaših zuba donosi se odluka o tome koji bi način protetskog zbrinjavanja bio najbolji u vašem slučaju. U našoj stomatološkoj ordinaciji - Panakeia dobijate sve na jednom mestu, brzo, efikasno i kvalitetno.


Pozovite nas i zakažite vaš pregled!


Image title


Image title


Image title

Image title


Krunice (navlake za zube)

Rekonstruišu kompletan zub i funkcionalno i estetski, ojačavaju ga i oblikom i bojom se uklapaju u zubni niz. Primenjuju se kod znatno oštećenih zuba, devitalizovanih ili zuba sa velikim ispunima ili nepravilnostima. Takođe, izrađuju se kod zuba koji će biti nosači mosta. Na pregledu se utvrđuje da li je potrebno pripremiti zube endodontski (vađenje živca) ili parodontološki. Takođe se procenjuje da li će endodontski tretiran zub morati da se ojača kočićem.


Posle pripreme za krunicu (preparacija tj. brušenje) izrađuju se privremene krune. Sledi otiskivanje, izrada kruna u zubno - tehničkoj laboratoriji, probe i, kada su zadovoljni i stomatolog i pacijent, pristupa se cementiranju krunice za zube.

Metalokeramičke ili bezmetalne krunice za zube

Do nedavno su mnogo češće birane metalo - keramičke krunice u odnosu na bezmetalne krunice.


Metalo-keramičke krunice kao osnovu imaju metal preko koga se nanosi keramika u odgovarajućoj boji. Ispunjavaju sve funkcionalne zahteve i većinu estetskih.


Međutim, ako se radi o prednjim zubima, najbolji izbor su keramičke (bezmetalne) krune, koje zadovoljavaju i najviše estetske standarde. Za razliku od metalo - keramičkih, bezmetalne krune propuštaju svetlost, što im daje mnogo prirodniji  izgled. Zatim, ne postoji opasnost od  pojave vidljivosti tamnog ruba na desnima, što se ponekad dešava kod metalo - keramičkih kruna. Znatno se bolje uklapaju u zubni niz, što je jako važno kada se izrađuje samo par krunica, jer se teško razlikuju od prirodnih zuba. Današnji izbor keramika (pre svega cirkonija) omogućavaju trajnost i u bočnoj regiji, ne samo u frontu.


Image title


Zubni mostovi

Mostovi su jedno od rešenja kada nedostaje jedan ili više zuba. Nosači su susedni zubi koji se moraju pripremiti tj. izbrusiti za krunice. To ih čini inferiornim rešenjem u odnosu na most nošen implantatima, pogotovo ako nedostaje 3 i više zuba. Razlog je preopterećenje zuba nosača.


Image titleMostovi se izrađuju u završnoj fazi lečenja parodontopatije, kada služe za učvršćivanje pokretnih, labavih zuba. Takođe, mogu se i kombinovati sa protezama. Kao i krunice, i mostovi mogu biti metalo - keramički i bezmetalni. Cene krunica možete videti na našoj stranici cenovnik.