Ortodoncija

Ortopedija vilica ili ortodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i vilica, a kao krajnji rezultat ima uspostavljanje harmonije lica u celosti. Zubi na pogrešnom mestu ili krivi zubi narušavaju estetiku i utiču na zdravlje usne šupljine.


Najčešće se ortodontska terapija sprovodi u dečjem ili adolescentnom uzrastu, ali moguće je i u bilo kom životnom dobu - ne postoji starosna granica.


Pre početka ortodontske terapije neophodno je izvršiti sveobuhvatnu analizu problema, jer su dijagnostika i analiza najbitniji deo terapije. Ona ukljucuje izradu gipsanih modela, fotografisanje i analizu snimaka. Na osnovu rezultata bira se individualni plan terapije, jedinstven za svakog pacijenta.


Kontaktirajte nas, posetite našu stomatološku ordinaciju i uživajte u savršenom osmehu:


Image title


Image title


Image title


Osnovni vidovi ortodontske terapije su:


  • Terapija fiksnim aparatom (fiksna proteza)
  • Invisalign ( Folije )
  • Mobilni aparati

Terapija fiksnim aparatom (fiksna proteza)

Danas je ona zlatni standard moderne ortodoncije. Sastoji se od popularnih „bravica“ koje se lepe za zube i kroz koje prolazi žičani luk koji zapravo ispravlja zube. Postoji više vrsta fiksnih aparata, a pacijenti ih obično dele na bele i metalne. Beli ili estetski aparati čine prozirne ili bele bravice, manje su upadljive, pa su i pacijentima lakše prihvatljive. Standardni aparati su metalne konstrukcije koje, ipak, na kraju daju bolje rezultate.


Terapija fiksnim aparatom traje okvirno 18-24 meseca, a kontrolni pregledi se zakazuju  uglavnom na 3-6 nedelja.


Za dobar rezultat terapije od izuzetne važnosti je uredno održavanje aparata i zuba. Zdravi zubi i desni doprinose trajnosti i kvalitetu postignutih rezulatata.


Po završetku terapije, kada su i pacijent i ortodont zadovoljni rezulatatom, fiksni aparat se uklanja i nastupa period retencije, u kojoj se kost oporavlja od promena, a zube je potrebno zadržati u postignutom položaju. Retenciona folija je silikonski aparat sličan štitniku za zube, nosi se noću i što više preko dana. U nekim slučajevima se preporučuje lepljenje vrlo tanke žice sa unutrašnje strane zuba, koja sprečava neželjeno pomeranje zuba. Cene fiksne proteze možete videti na našoj stranici cenovnik.