Metalokeramičke i bezmetalne krunice za zube

Krunice za zube su u najvećem broju slučajeva idealno rešenje ako je potrebno zastititi oslabljene zube, rekonstruisati oštećene zube ili estetski unaprediti osmeh.

Koliko traje izrada krunica za zube?

Često je za njih potrebna priprema (endodontska, parodontalna, hirurška), što diktira broj dolazaka i trajanje procedure. Okvirno je za izradu krunica potrebno od 2 do 5 dolazaka.


Intervencije se odvijaju pod lokalnom anestezijom, a u međuvremenu pacijenti imaju privremene krunice, tako da su sve vreme i estetski i funkcionalno rehabilitovani.


Krunice se mogu izrađivati na prirodnim zubima i na implantatima. Materijal može biti kombinacija metala i keramike ili čista keramika, estetski superiornija.

Bezmetalne krunice

I među bezmetalnim krunicama postoje razlike u gradivnom materijalu:

  • cirkonija (i tu ima više vrsta)
  • litijum-disilikatna
  • staklo-keramika


Šta je najbolje zavisi od situacije.


Ranije se za metalo-keramičke krunice smatralo da su jače, otpornije na pucanje keramike, sto je i bio slučaj. Međutim, današnje monolitne cirkonijumske keramike prevazilaze nekadašnju slabost bezmetalnih krunica, pa je danas jedina prednost metalo-keramičkih kruna u povoljnijoj ceni.


U Stomatoloskoj ordinaciji Panakeia cene metalo-keramičkih krunica se kreću od 100 do 120€, a cene bezmetalnih krunica od 200 do 250€.