Izbeljivanje zuba

U poslednje vreme svedoci smo trenda blistavih, belih osmeha. Za izbeljivanje ili beljenje zuba postoje dve metode:


  • Kućno izbeljivanje – na modelima zuba izrađuju se silikonske folije u koje pacijent unosi gel za izbeljivanje i sa kojima spava. Gel je na bazi karbamid peroksida, različitih koncetracija.
  • Ordinacijsko – uz pomoć specijalnih lampi koje pospešuju delovanje gela. U nekim slučajevima potrebno je iskombinovati ove dve metode.

U svakoj varijanti izbeljivenje zuba je apsolutno bezbedna i bez štetnih efekata, ukoliko ih primenjuje stručno lice. Pre izbeljivanja pacijentu obavezno proverimo parodontalni status, odstranimo tvrde naslage (kamenac) i meke (plak) i proverimo postojeće ispune.

Image title


Još jedan od problema zbog koga se pacijenti često javljaju jeste prebojenost devitalizovanih zuba. Prebojenost je posledica traume ili neadekvatnog endodontskog tretmana, a tretman u značajnoj meri približava boju nekadašnjoj. Cene izbeljivanja zuba možete videti na našoj stranici cenovnik.


Međutim, ako su problemi zahtevniji, zubi istrošeni, ispucalih ivica i površina, prebojeni, potrebno je uključiti i protetiku. Na raspolaganju su nam fasete, bezmetalne krunice i mostovi, implanti i ortodontska terapija.


Kombinovanjem ovih metoda mogu se postići izuzetni rezultati bez obzira na težinu problema sa kojim je pacijent došao.


Ukoliko postoji problem poznat kao Gummy smile ili gingivalni osmeh, osmeh u kome dominiraju desni, a zubi izgledaju suviše sitno, rešenje je u intervenciji produženje kliničke krune (gingivektomija). Na račun desni produžava se vidljiv deo zuba, čime se postiže željena proporcija. Za vrhunski rezultat preporučuje se izrada faseta. Ovakve rekonstrukcije se planiraju tako da se pacijentu unapred omogući da vidi budući rezultat, kako bi i on mogao da učestvuje svojim željama i sugestijama, dakle potpuno su predvidljive.


Pozovite nas i zakažite vaš pregled:


Image title


Image title


Image title