Izbeljivanje zuba kao deo estetske stomatologije, predstavlja postupak kojim se brzo, bezbedno i na efikasan način može doći do beljih zuba i lepšeg osmeha. Sama procedura izbeljivanja zuba je veoma popularna I široko primenjivana, a uz naš profesionalni tim uspeh je zagarantovan. U poslednje vreme svedoci smo trenda blistavih, belih osmeha. Lep i zdrav osmeh podiže samopouzdanje i čini da se osećamo, ali i da izgledamo bolje. Osmeh je i jedna od prvih stvari koje ljudi primete na nama.

Zahvaljujući tehnološkom naretdku, ali i umetničkoj veštini, danas se relativno jednostavno, minimalno invanzivnim metodama može doći do blistavih i belih zuba. Vidljivi deo zuba, odnosno kruna, ima takvu strukturu da spoljašnji sloj čini gleđ, a unutrašnja supstanca je dentin. S obzirom da je gleđ providna, boja zuba potiče od dentina koji je dominantno žut. Vremenom, usled konzumiranja homogenih namirnica koje u svom sastavu imaju različite pigmente dolazi i do promene same gleđi, sto dodatno utiče na boju zuba.

Pogledajte naše usluge iz oblasti estetske stomatologije

Koji sve načini izbeljivanja zuba postoje

1. Ordinacijsko beljenje zuba

Tretman beljenja zuba u ordinaciji traje do jednog sata, praktičan je i brz, a rezultati su vrlo brzo vidljivi. Sama tehnika podrazumeva aplikaciju gela za izbeljivanje na zube, pri čemu se koriste izbeljivači visokih koncetracija uz zaštitu mekih tkiva i aktivaciju gela laserom. Ovaj postupak obično traje oko jednog sata, a sprovodi ga stomatolog ili stomatološka sestra. Tokom ordinacijskog izbeljivanja, stomatolog koristi jak gel za izbeljivanje zuba koji sadrži veće koncentracije aktivnog sastojka u odnosu na gelove za kućnu upotrebu. Pre početka postupka, stomatolog će zaštiti desni specijalnom gumicom, koja će sprečiti da gel dođe u kontakt sa njima.

Nakon što su desni zaštićene, stomatolog će naneti gel za izbeljivanje na zube i aktivirati ga specijalnom lampom za izbeljivanje. Ova lampu za izbeljivanje koristi se za ubrzavanje procesa izbeljivanja i povećanje efikasnosti gela. Lampu drži stomatolog ili stomatološka sestra blizu zuba tokom procesa izbeljivanja. Tokom procesa, gel se obično nanosi na zube tri puta, pri čemu se svaki sloj zadržava oko 15 minuta. Nakon što se gel ispira, stomatolog će proceniti boju vaših zuba i odlučiti da li je potrebno ponoviti postupak.

Jedna od prednosti ordinacijskog izbeljivanja zuba u odnosu na kućnu metodu izbeljivanja je što može dati brže i vidljivije rezultate. Stomatolog može kontrolisati proces izbeljivanja i prilagoditi tretman vašim specifičnim potrebama, što može dovesti do boljih rezultata. Međutim, ordinacijsko izbeljivanje zuba obično je skuplje od metoda izbeljivanja koje se mogu koristiti kod kuće. Važno je napomenuti da ordinacijsko izbeljivanje zuba može izazvati privremenu osetljivost zuba i desni nakon postupka. 

2. Kućno izbeljivanje zuba

Pacijent nakon kratkotrajne obuke u ordinaciji biva osposobljen da sam u kućnim uslovima izbeljuje zube. Procedura podrazumeva na početku izradu otisaka vilica a nakon toga i silikonskih udlaga koje služe kao nosači gela za izbeljivanje. Silikonske udlage zajedno sa izbeljivačem pacijen nosi u toku noći. Ovaj vid izbeljivanja pogodan jer pacijen može pratiti stepen izbeljenosti zuba iz dana u dan i zajedno u dogovoru sa stomatologom doneti odluku o prestanku terapije.

Kućno izbeljivanje zuba postaje sve popularnija opcija za one koji žele da poboljšaju izgled svog osmeha. Ovaj postupak je relativno jednostavan i može se izvršiti kod kuće, uz korišćenje izbeljivačkih gelova ili traka za izbeljivanje zuba.
Izbeljivački gelovi obično se prodaju u tubama ili plastičnim posudama, zajedno sa specijalnim aplikatorima za nanošenje gela na zube. Ovi gelovi obično sadrže aktivni sastojak, kao što je karbamid-peroksid ili vodonik-peroksid, koji deluju na izbeljivanje zuba. Gel se obično nanosi na zube korišćenjem aplikatora i ostavlja da deluje određeno vreme, pre ispiranja.

Trake za izbeljivanje zuba su još jedna opcija za kućno izbeljivanje zuba. Ove trake su prekrivene izbeljivačkim gelom i jednostavne su za korišćenje. Kada su trake postavljene na zube, gel polako deluje na izbeljivanje zuba, a trake se uklanjaju nakon nekoliko minuta ili sati, u zavisnosti od uputstava proizvođača. Postupak kućnog izbeljivanja zuba obično traje do deset dana i može dovesti do vidljivog poboljšanja boje zuba. Međutim, efekti ovog postupka obično nisu tako dramatični kao kod ordinacijskog izbeljivanja zuba, zbog manje koncentracije aktivnih sastojaka u gelovima i trakama koje se koriste kod kuće.

Važno je naglasiti da postoji određeni rizik kada se koriste kućni izbeljivački gelovi i trake za izbeljivanje zuba. Moguća je iritacija desni ili osetljivosti zuba nakon korišćenja gelova ili traka. Takođe, nepravilno korišćenje ovih proizvoda može dovesti do oštećenja zuba i desni, pa je važno pažljivo slediti uputstva proizvođača i posavetovati se sa stomatologom pre upotrebe. U svakom slučaju, kućno izbeljivanje zuba može biti dobra opcija za one koji žele da postepeno poboljšaju boju svojih zuba. Važno je pažljivo birati proizvode i slediti uputstva kako bi se postigao najbolji mogući rezultat i izbegle eventualne komplikacije.

3. Izbeljivanje avitalnih zuba

Izbeljivanje avitalnih zuba se odnosi na postupak izbeljivanja onih zuba kojima je izvađen živac ili su prethodno podvrgnuti endodontskom lečenju. Takvi zubi su obično tamniji od ostalih zuba i mogu uticati na estetiku osmeha. Međutim, izbeljivanje avitalnih zuba je moguće i može se izvršiti na nekoliko načina. Postupak traje nekoliko dana. Podrazumeva aplikaciju sredstva za beljenje u sam zub. Pacijent dolazi na redovne kontrolne pregleda na kojima se vrši dopuna izbeljivača i kontrola boje. Nakon završenog postupka izbeljivanja postavlja se definitivna plomba.

Jedna od opcija za izbeljivanje avitalnih zuba je korišćenje internog izbeljivačkog sredstva. Ovo sredstvo se ubacuje u koren zuba i ostavlja da deluje nekoliko dana. Nakon što se sredstvo ukloni, zub se može izbeliti pomoću ordinacijskog ili kućnog izbeljivanja. Druga opcija je korišćenje gela ili paste za izbeljivanje koja se nanosi na površinu zuba i ostavlja da deluje. Nakon nekoliko tretmana, zub bi trebalo da postane svetliji.

Međutim, treba napomenuti da izbeljivanje avitalnih zuba može biti složen postupak i da se može pojaviti osetljivost zuba ili čak oštećenje. Zbog toga je važno da se pacijenti konsultuju sa stomatologom pre početka postupka kako bi se utvrdilo koji je postupak najbolji za njihovu specifičnu situaciju i kako bi se obezbedila najbolja moguća nega i zaštita. U nekim slučajevima, ako izbeljivanje avitalnih zuba nije efikasno, može se koristiti i protetika, kao što su krunice ili mostovi, kako bi se poboljšao izgled osmeha. Važno je da se pacijenti obrate stručnjacima kako bi saznali sve opcije i kako bi odabrali najbolji postupak za sebe.

Da li je izbeljivanje štetno?

Važno je istaći da izbeljivanje zuba ukoliko se sprovede u odgovarajućim uslovima i pod kontrolom stomatologa nije štetno po zube i ne nosi sa sobom nikakve posledice. Nekada u toku samog postupka izbeljivanja se moze javiti prolazna osetljivost zuba. Pacijentu se u ovakvoj situaciji savetuje upotreba pasti protiv osetljivosti zuba, kao i smanjenje učestalosti nošenja silikonskih udlaga.

Kako izgleda sam postupak?

U postupku izbeljivanja zuba se koristi vodonik peroksid. Ova supstanca deluje tako što ulazi u zubnu strukturu razgrađuje se na jedinjenja koja u reakciji oksidacije organskih materija kao krajnji rezultat daju belju boju zuba. Postupku izbeljivanja zuba prethodi priprema koja podrazumeva:

  • uklanjanje zubnog kamenca i mekih naslaga;
  • saniranje karijesa na zubima;
  • lečenje svih upalnih procesa u usnoj duplji.

U toku trajanja samog postupka potrebno je suzdrzavati se od pušenja i kozumiranja namirnica koje  su jako prebojene, pigmentne, kao sto su kafa, čajevi, sokovi od cvekle, borovnice i slične namirnice. Nakon završenog postupka izbeljivanja zuba, potrebno je zameniti plombe i navlake kako bi nove bile iste boje kao i izbeljeni zubi.

Možda vas zanima i peskiranje zuba?

profesionalno izbeljivanje zuba u ordinaciji Panakeia

Kakve efekte možete očekivati?

Kada je reč o dugotrajnosti efekata profesionalnog izbeljivanja zuba, važno je istaći da je to individualno i zavisi od nekoliko faktora, uključujući genetiku, navike u oralnoj higijeni, životni stil, ishranu. Recimo, osobe koje konzumiraju velike količine tamne hrane i pića poput kafe, čaja, crnog vina, sode, i slično, možda će primetiti da njihovi zubi postaju tamniji brže od osoba koje te namirnice ne konzumiraju u velikim količinama.

U proseku, boja zuba nakon profesionalnog izbeljivanja traje od šest meseci do dve godine, ali može trajati i duže ako se pravilno održava oralna higijena. Održavanje oralne higijene uključuje redovno pranje zuba, korišćenje zubnog konca i pranje jezika, što pomaže u uklanjanju plaka i ostataka hrane koji mogu dovesti do tamnjenja zuba. Takođe, preporučuje se smanjivanje konzumiranja pomenutih namirnica koje mogu uticati na tamnjenje zuba. Ako primetite da su vaši zubi počeli da tamne, ili želite da održite belinu svojih zuba nakon profesionalnog izbeljivanja, možete razmotriti ponovno izbeljivanje zuba. Ponovno izbeljivanje zuba neće naškoditi vašim zubima, ali mi preporučujemo da izbeljivanje zuba ne. radite više od jednom do dva puta godišnje.

U nekim slučajevima, kada su zubi oštećeni, prebojeni, ispucalih ivica ili površina, potrebno je uključiti i protetiku kako bi se postigao željeni rezultat. Stomatolozi mogu preporučiti fasete, bezmetalne krunice i mostove, implante ili ortodontsku terapiju, u zavisnosti od specifičnih potreba pacijenta. Kombinovanjem ovih metoda, mogu se postići izuzetni estetski rezultati i rešiti problemi sa kojima je pacijent došao. Međutim, ako su problemi zahtevniji, zubi istrošeni, ispucalih ivica i površina, prebojeni, potrebno je uključiti i protetiku, tako da su vam pored izbeljivanja zuba, na raspolaganju i fasete, bezmetalne krunice i mostovi, implanti i ortodontska terapija. Kombinovanjem ovih metoda mogu se postići izuzetni rezultati bez obzira na težinu problema sa kojim je pacijent došao.

Cena izbeljivanja zuba

Kada je u pitanju izbeljivanje zuba cena može značajno varirati u zavisnosti od različitih faktora, kao što su lokacija stomatološke ordinacije, nivo obučenosti i iskustva stomatologa, metoda izbeljivanja koja se koristi i drugi. U proseku, ona može biti u rasponu od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara. Da spomenemo da je izbeljivanje zuba estetski tretman koji se ne pokriva u potpunosti od strane zdravstvenih osiguranja, pa je cena izbeljivanja zuba obično na teretu pacijenta. Međutim, cena izbeljivanja zuba može se smatrati dugoročnom investicijom u estetiku i samopouzdanje, pa neki pacijenti smatraju da je vredno uložiti u ovaj tretman.

Kada se radi o izboru izbeljivanja zuba, postoje različite opcije, od profesionalnih tretmana koje sprovode stomatolozi, do proizvoda koji se mogu kupiti bez recepta i koristiti kod kuće. Cene ovih različitih opcija mogu varirati, a mi obično preporučujemo profesionalno izbeljivanje zuba jer je to najefikasnija i najbezbednija opcija. U svakom slučaju, cena izbeljivanja zuba ne bi trebalo da bude jedini faktor koji se uzima u obzir prilikom odlučivanja o ovom tretmanu. Bilo bi dobro da nas kontaktirate da bismo vam pružili informacije o različitim opcijama izbeljivanja zuba, kao i o troškovima i rizicima svakog tretmana, kako bi doneli pravi izbor. Ukoliko vas interesuje koliko košta izbeljivanje zuba možete videti na našoj stranici cenovnik. Za sve dodatne informacije o samoj proceduri i cenama, budite slobodni da nam se obratite.

Pozovite nas i zakažite vaš pregled.

Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.