Protetika zuba

Danas je protetika mnogo više od izrade nadoknada sa kojima se pacijent služi bez problema. Moderne protetske nadoknade imaju za cilj i vrhunsku estetiku, koja podrazumeva potpuno prirodan izgled zuba. To nam je omogućeno kako izuzetnim razvojem stomatoloških materijala, tako i korišćenjem savremenih kompjuterskih sistema.

Nakon detaljnog stomatološkog pregleda i uvida u stanje vaših zuba donosi se odluka o tome koji bi način protetskog zbrinjavanja bio najbolji u vašem slučaju. U našoj stomatološkoj poliklinici Panakeia dobijate sve na jednom mestu, brzo, efikasno i kvalitetno.

Pozovite nas i zakažite vaš pregled!

Krunice (navlake) za zube

Rekonstruišu kompletan zub i funkcionalno i estetski, ojačavaju ga i oblikom i bojom se uklapaju u zubni niz. Primenjuju se kod znatno oštećenih zuba, devitalizovanih ili zuba sa velikim ispunima ili nepravilnostima. Takođe, izrađuju se kod zuba koji će biti nosači mosta. Na pregledu se utvrđuje da li je potrebno pripremiti zube endodontski (vađenje živca) ili parodontološki. Takođe se procenjuje da li će endodontski tretiran zub morati da se ojača kočićem.

Posle pripreme za krunicu (preparacija tj. brušenje) izrađuju se privremene krune. Sledi otiskivanje, izrada kruna u zubno - tehničkoj laboratoriji, probe i, kada su zadovoljni i stomatolog i pacijent, pristupa se cementiranju krunice za zube.

Metalokeramičke ili bezmetalne krunice za zube

Do nedavno su mnogo češće birane metalo - keramičke krunice u odnosu na bezmetalne krunice za zube.

Metalo-keramičke krunice kao osnovu imaju metal preko koga se nanosi keramika u odgovarajućoj boji. Ispunjavaju sve funkcionalne zahteve i većinu estetskih.

Međutim, ako se radi o prednjim zubima, najbolji izbor su keramičke (bezmetalne) krune, koje zadovoljavaju i najviše estetske standarde.

Zubni mostovi

Mostovi su jedno od rešenja kada nedostaje jedan ili više zuba. Nosači su susedni zubi koji se moraju pripremiti tj. izbrusiti za krunice. To ih čini inferiornim rešenjem u odnosu na most nošen implantatima, pogotovo ako nedostaje 3 i više zuba. Razlog je preopterećenje zuba nosača.

Mostovi se izrađuju u završnoj fazi lečenja parodontopatije, kada služe za učvršćivanje pokretnih, labavih zuba. Takođe, mogu se i kombinovati sa protezama. Kao i krunice, i mostovi mogu biti metalo - keramički i bezmetalni. Cene krunica možete videti na našoj stranici cenovnik.

Fasete (veneers)

Tanke ljuspice od keramike koje se fiksiraju na spoljnu površinu zuba i izuzetno su rešenje za postizanje savršenog osmeha. Fasete se koriste kod blažih nepravilnosti u položaju i obliku zuba, kod iskrzanih, istrošenih, ispucalih zuba, kod razmaka i prebojenosti. Velika prednost faseta je što je za njih potrebno minimalno brušenje (uklanjanje zubne supstance), a ponekad se izrađuju bez ikakvog brušenja (non - prep veneers). Mogu se izraditi i od kompozita (bele plombe), ali su keramičke mnogo bolje rešenje po pitanju estetike i trajnosti. Odlično se kombinuju sa bezmetalnim krunama i mostovima.

Još jedna od situacija gde su fasete idealno rešenje jesu razmaci između zuba (dijasteme), gde zubi dobijaju potpuno prirodan, novi izgled. Bilo da se izrađuju na manjem broju zuba ili da rekonstruišu ceo osmeh, fasete uvek izgledaju prirodno i prelepo.

Inleji, onleji

U slučaju veće destrukcije zubne krune, ispuni tj. plombe često nisu zadovoljavajućeg kvaliteta. Pacijenti se žale na zapadanje hrane i često odlamanje rubova ispuna. U tim slučajevima inleji ili onleji su znatno bolje rešenje. Izgledaju kao plombe, ali se izrađuju uz pomoć komjuterske tehnologije CAD/CAM, od keramičkih materijala, što omogućava njihov idealan dizajn i estetiku. Cene ineja i onleja možete videti na našoj stranici cenovnik.

Proteze

Ukoliko pacijent ostane bez svih svojih zuba, jedno od rešenja jeste izrada totalnih proteza. Njihova estetika najčešće zadovoljava sve kriterijume, ali što se udobnosti tiče, ne spadaju u idealna rešenja. Ali, i pored njihovih nedostataka i početnih teškoća, pacijenti se posle nekog vremena adaptiraju i prihvate ih. Naravno, daleko je bolje rešenje koncept all on four, po kome se uz pomoć četiri implantata rekonstruiše ceo zubni luk, mostom koji se fiksira na implantatima.

Ukoliko pacijent zadržava neki broj zuba, proteze koje se izrađuju su parcijalne skeletirane proteze, tzv. wisil. Osnovu im čini metalni skelet, a površina im je maksimalno redukovana, što za pacijente znači veći komfor, manji osećaj stranog tela u ustima i bolja stabilnost u toku funkcije. Velika prednost skeletiranih proteza je i u činjenici da vrši fiziološki prenos pritiska prilikom žvakanja preko preostalih zuba, pri čemu se rasterećuju vilične kosti i sprečava njihova resorpcija.

Skeletirane parcijalne proteze se mogu kombinovati i sa fiksnim protetskim radovima, pri čemu vezu između proteze i mosta čine precizni vezni elementi, tzv. atečmeni. Ovi kombinovani radovi zadovoljavaju sve estetske i funkcionalne zahteve.

Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.