Ortopedija vilica ili ortodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i vilica, a kao krajnji rezultat ima uspostavljanje harmonije lica u celosti. Zubi na pogrešnom mestu ili krivi zubi narušavaju estetiku i utiču na zdravlje usne šupljine.

Najčešće se ortodontska terapija sprovodi u dečjem ili adolescentnom uzrastu, ali moguće je i u bilo kom životnom dobu - ne postoji starosna granica.

Pre početka ortodontske terapije neophodno je izvršiti sveobuhvatnu analizu problema, jer su dijagnostika i analiza najbitniji deo terapije. Ona ukljucuje izradu gipsanih modela, fotografisanje i analizu snimaka. Na osnovu rezultata bira se individualni plan terapije, jedinstven za svakog pacijenta.

Kontaktirajte nas, posetite našu stomatološku kliniku i uživajte u savršenom osmehu.

Osnovni vidovi ortodontske terapije su:

  • Terapija fiksnim aparatom
  • Invisalign (Folije)
  • Mobilni aparati

Terapija fiksnim aparatom

Danas je fiksna proteza zlatni standard moderne ortodoncije. Sastoji se od popularnih „bravica“ koje se lepe za zube i kroz koje prolazi žičani luk koji zapravo ispravlja zube. Postoji više vrsta, a pacijenti ih obično dele na bele i metalne. Beli ili estetski aparati čine prozirne ili bele bravice, manje su upadljive, pa su i pacijentima lakše prihvatljive. Standardne fiksne proteze su metalne konstrukcije koje, ipak, na kraju daju bolje rezultate.

Terapija traje okvirno 18-24 meseca, a kontrolni pregledi se zakazuju uglavnom na 3-6 nedelja.

Za dobar rezultat terapije od izuzetne važnosti je uredno održavanje aparata i zuba. Zdravi zubi i desni doprinose trajnosti i kvalitetu postignutih rezulatata.

Po završetku terapije, kada su i pacijent i ortodont zadovoljni rezulatatom, fiksni aparat se uklanja i nastupa period retencije, u kojoj se kost oporavlja od promena, a zube je potrebno zadržati u postignutom položaju. Retenciona folija je silikonski aparat sličan štitniku za zube, nosi se noću i što više preko dana. U nekim slučajevima se preporučuje lepljenje vrlo tanke žice sa unutrašnje strane zuba, koja sprečava neželjeno pomeranje zuba.

Koliko košta fiksni aparat možete videti na našoj stranici cenovnik.

Mobilni aparati (proteze za decu)

Uspeh ortodontske terapije u kojoj se koristi mobilni aparat zavisi od discipline pacijenta u poštovanju uputstva i redovnom nošenju aparata. Oni su izuzetno efikasni, jer se njima mogu pomerati i vilice i zubi. Često se propisuju u prvoj fazi ortodontske terapije do nicanja stalnih zuba, kada se nastavlja terapija fiksnim aparatom. Potrebno je nositi ih svakodnevno minimum 8 sati, a ukoliko imaju šraf, pacijent ga mora redovno okretati, kako bi se zubni luk proširio i zubi pomerali. Takođe je neophodno dobro ih prati i sušiti da se na njima ne bi zadržao kamenac. Po želji naših malih pacijenata možemo ih izraditi u razlitičitim bojama kako bi bili extra cool. Cene mobilnih proteza možete videti na našoj stranici cenovnik.

Folije

Folije za ispravljanje zuba su komfornija alternativa fiksnim aparatima kod lakših slučajeva nepravilnog položaja zuba. One su praktično nevidljive, značajno komfornije nose se 22-24 sata dnevno. Prilikom jela se skidaju, a peru se pastom četkicom, kao i zubi, posle svakog obroka.

Folije se planiraju i izrađuju kompjuterski, na osnovu otisaka, i najčešće je potreban set od bar tri folije, a što je teži slučaj, više ih je potrebno. One nežno pomeraju zube, i kada jedna završi svoj deo terapije, potrebna je sledeća. Softver simulira pomeranje zuba i deli ga na broj potrebnih folija, od kojih svaka pomera zub za 0,25-0,30mm. Ipak, folije ne mogu da pomognu baš u svim slučajevima, potrebno je procenu prepustiti ortodontu.


Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.