Implantat sam po sebi nije svrha terapije, već on omogućava dobijanje protetske nadoknade za izgubljene zube. Kao i kod prirodnih zuba i na implantatima mogu se izraditi krunice, mostovi i proteze (nošene implantatima).

Krunice i mostovi na implantatima su fiksni radovi, odnosno pacijent ih ne može sam izvaditi iz usta, tako da pacijentu pružaju značajan komfor i samopouzdanje. Po vrsti materijala mogu biti metalo-keramičke i bezmetalne. Velika razlika je i u načinu vezivanja krunica za implantat:

 • Šrafom povezane (retinirane) krunice su znatno bolje rešenje, jer nema opasnosti od viška cementa. Takođe, stomatolog uvek može da odšrafi krunicu i tako omogući pristup implantatu, ukoliko bude potrebno.
 • Cementirane krunice, manje pogodno rešenje zbog opasnosti od viška cementa koji izaziva najvažniju komplikaciju kod implantata-periimplantitis. Dalje, takva nadoknada se ne može ukloniti sa implantata i ponovo vratiti, za razliku od šrafom povezanih krunica. Sa druge strane, u nekim situacijama su ove krunica estetski superiornije.

Povedite računa o zdravlju vaših zuba. Zakažite svoj pregled, a naš tim stručnjaka će predložiti najbolje rešenje i pobrinuti se da vaš osmeh zablista punim sjajem.

Proteze na implantatima

Ponekad je neizvodljivo postići stabilnost totalnih proteza, posebno u donjoj vilici kada je resorpcija kosti uznapredovala. Ugradnjom dva do četiri implantata ili mini implantata i vezivanjem proteze za njih postiže se neuporedivo veći komfor i kvalitet života. Vezni elementi poznati kao „lokatori“ otklanjaju strah od pomeranja proteze i vraćaju pacijentu samopouzdanje i uživanje u hrani.

All on four

Metoda koja omogućava ugradnju implantata i kompletnu protetsku rehabilitacijucele vilice u jednom danu. To znači da ako nemate ni jedan zub u vilici ili su preostali zubi predviđeni za vađenje, u toku samo jednog dana možete dobiti privremeni most koji se šrafovima pričvršćuje za implantate. Nakon perioda od oko 4-6 meseci izrađuje se definitivni most. 

Osnovne prednosti ovog koncepta su: 

 • Smanjenje broja implantata (samo 4) 
 • Brzina zahvata 
 • Dobijanje uslovno fiksnog rada 
 • Oporavak za samo nekoliko dana 
 • Ušteda vremena 
 • Mogućnost ugradnje i kod pacijenata sa nedostatkom kosti 
 • Jednostavno održavanje oralne higijene. 

Ovaj koncept je planiran da traje doživotno što pacijente rehabilituje i estetski i funkcionalno, čime vraća samopoudanje, uživanje u hrani i kvalitet života.

Periimplantitis

Najčešća komplikacija implatantne terapije, predstavlja patološki proces sličan parodontopatiji kod prirodnih zuba. Na implantima se stvaraju naslage kao i kod zuba, a ako se ne čiste redovno dolazi do gingivitisa (peri implatantni mukozitis), kada desni oko implantata postaju manje ili više otečene, crvene i krvare. U ovom stadijumu se problem jednostavno rešava uklanjanjem naslaga. Međutim, ako pacijent ne reaguje i naslage se ne uklone (i ne poboljša oralna higijena), u daljem toku biva zahvaćena i kost. Periimplantis predstavlja razgradnju kosti oko implantata, čija stabilnost slabi. Ukoliko se lečenje ne započne na vreme, može doći i do gubitka implantata. Upravo u cilju profilakse periimplantitisa treba posvećivati veliku pažnju oralnoj higijeni. 

Lečenje se sprovodi na više nivoa:

 • Mehaničko čišćenje tkiva oko implantata, specijalnim kiretama, radi uklanjanja patološki izmenjenog mekog tkiva;
 • Korišćenjem Helbo lasera (fotodinamska terapija), koji uništava patogene mikroorganizme odgovorne za periimplantitis;
 • Augmentativne tehnike, po potrebi se koriste koštani zamenici i PRF;
 • Antobiotska terapija.

Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.