Šta su krunice za zube?


Krunice za zube su tanki slojevi od porcelana, keramike ili metala koji se postavljaju na prirodne zube kako bi ih zaštitili, ojačali ili poboljšali njihov izgled. One se često koriste i kada su zubi oštećeni, slomljeni ili imaju velike ispune koje nije moguće popuniti običnim plombama. Postoji više situacija kada se osoba može opredeliti za njih, a u nastavku vam ih i navodimo. 


nasmejana devojka ima krunice za zube

U kojim se sve situacijama primenjuju?


U najvećem broju slučajeva idealno su rešenje za:

  • oslabljene zube 

  • devitalizovane zube

  • zube sa velikim nepravilnostima ili ispunima

  • zube koji treba da budu nosači zubnog mosta

  • zube koje je potrebno estetski rekonstruisati 

Naime, mogu se postaviti kod osoba sa oštećenim zubima, koje žele da ih sačuvaju od daljeg propadanja i lomljenja. Na taj način ne samo da ih štite, već ih i estetski poboljšavaju i vraćaju im blistavost. To znači da su idealno rešenje i za one sa žućkastom bojom ili one koji su se istrošili, jer krunice za zube uspevaju da nadomeste sve ove nedostatke.

Estetski aspekti su posebno važni jer zubi s krunama izgledaju prirodno,  što može pomoći pacijentima da povrate samopouzdanje i slobodno se osmehnu. Zahvaljujući njima, funkcionalno i estetski se rekonstruiše kompletan zub. Krunice ga ojačavaju, a bojom i oblikom zub se potpuno uklapa u zubni niz.

Faze postavljanja krunica na zube


Postupak postavljanja krunica na zube obično zahteva nekoliko poseta stomatologu. Prvi korak je svakako detaljan stomatološki pregled, na kome se, pre svega donosi odluka o tome koji vid protetskog rešenja je najbolji u vašem slučaju. Zatim se utvrđuje na koji način treba izvršiti pripremu zuba za ugradnju krunice, parodontološki ili endodontski (vađenje živca), kao i da li je potrebno ojačati tretiran zub kočićem. 


Sledeći korak je priprema zuba za krunicu koji podrazumeva preparaciju tj. brušenje.


1. Brušenje zuba pre postavljanja krunica


Postupak brušenja zuba za krunice više nije tako radikalan kao nekada. U prošlosti, pacijenti su često viđali da se pri brušenju zuba ostavlja samo mali dio zuba vidljiv iznad desni, a čekalo se nekoliko dana za postavljanje trajnih krunica. Međutim, danas su se tehnologije poboljšale, što omogućava minimalno brušenje zuba uz maksimalne estetske i funkcionalne rezultate, pri čemu se zubna supstanca većim delom očuva.


Primena bezmetalnih krunica omogućava postizanje savršenih rezultata uz minimalno brušenje. S druge strane, metalokeramičke krunice zahtevaju da se ukloni nešto više zubne supstance jer keramički sloj koji se postavlja preko metalne osnove zahteva određenu debljinu kako bi prekrio metal. Stoga, nije moguće napraviti izuzetno tanke metalokeramičke krunice.


U praksi se pokazalo da je najbolje rešenje za pacijente brušenje svih predviđenih zuba i izrada  privremenih krunica u jednom terminu, iako taj proces može trajati nekoliko sati. Naravno, moguće je pripremiti jednu vilicu po jednu, ali to je znatno napornije za pacijenta jer mora proći kroz isti postupak dva puta.2. Sledi izrada navlaka za zube


Odmah nakon brušenja, izrađuju se privremene navlake za zube koje pacijent dobija narednog jutra. To je vreme tokom kog će se smiriti zapaljenski procesi i navlake za zube se mogu staviti sigurno. Privremene navlake su vrlo slične konačnom radu, na koji se čeka 15-ak dana. 


Veliki broj pacijenata je vrlo zadovoljan svojim privremenim navlakama za zube, a kada stignu one definitivne keramičke navlake, skoro i da ne primećuju razlike u zagrižaju i izgledu. Ovo je jedno pozitivno iskustvo kod naših klijenata. 


3. Probanje krunica

Nakon izrade krunice, slede probe koje treba da dovedu do toga da i pacijent i stomatolog budu zadovoljni. Ova faza je najvažnija, jer tada pacijent vidi kako izgledaju njegovi novi zubi. Keramičke krunice za zube još uvek nisu glatke, jer su neobrađene, tako da postoji mogućnost za njihovom dodatno obradom po pitanju boje i oblika


Bitno je znati da krunice nakon ove faze moguće samo požuteti. Nije moguće dodatni ih izbeliti.  Stoga je vrlo važno da klijent tokom inicijalnog dogovora, zajedno sa stomatologom, odabere adekvatnu boju krunica. 


4. Cementiranje krunica

Poslednji korak je cementiranje krunice za zube. Kada se trajna krunica napravi, pacijent ponovo dolazi kod stomatologa radi njenog postavljanja. Kada je postavljanje krunice završeno, sledi njeno fiksiranje snažnim specijalnim lepkom (cementiranje), osiguravajući trajno prianjanje.


Napominjemo da nakon ove faze, više ne postoji mogućnost korigovanja boje i oblika, već su moguće samo manje korekcije u vidu njihovog skraćivanja ili korekcije zagrižaja.  Cementiranje zuba ne traje dugo poput brušenja zuba, već se završava prilično brzo.


Prilikom izrade krunica na jednoj ili na obe vilice svaki pacijent dobija silikonske folije koje se nose noću radi prevencije oštećenja krunica. Potrebna je i kontrola jedan dan nakon cementiranja radi provere zagrižaja i finalnog usklađivanja okluzije novih krunica.Koliko vremena je potrebno da se nameste krunice na zube? 

Kao što smo već i rekli, često je za izradu potrebna priprema (endodontska, parodontalna, hirurška), što diktira broj dolazaka i trajanje procedure. Okvirno je za izradu navlaka (krunica) potrebno od 2 do 5 dolazaka. Intervencije se odvijaju pod lokalnom anestezijom, a u međuvremenu pacijenti imaju privremene krunice, tako da su sve vreme i estetski i funkcionalno rehabilitovani. Krunice se mogu izrađivati na prirodnim zubima i na implantatima. Materijal može biti kombinacija metala i keramike ili čista keramika (bezmetalne krunice), estetski superiornija.

postavljanje navlaka za zube u stomatoloskoj ordinaciji

Koliko traju navlake za zube i kako se održavaju?


Krunice u proseku traju 10 godina. To najviše zavisi od pravilnog održavanja higijene i odsustva loših navika. Za održavanje higijene krunica i mostova neophodno je, pored četkice za zube, koristiti i interdentalne četkice ili specijalni konac za zube ("Superfloss"). Mostovi imaju mrtve prostore ispod zuba koji nedostaju tako da jedino ovako i mogu da se očiste.

Posebno je zgodan i "oralni tuš", koji omogućava ispiranje tih mrtvih prostora pod pritiskom. Redovne kontrole su takođe važne. Preporučljive su bar jednom godišnje, zavisno od slučaja. Tada lekar može proceniti nivo higijene i eventualno prevenirati da dođe do problema.

Kada dođe vreme za zamenu krunica, to se relativno jednostavno uradi presecanjem istih, dobruše se zubi i ponovo se otiskuju vilice, tako da se ponovo izrađuje krunica ili most, koji traju u proseku narednih 10 godina.


U našoj ordinaciji ugrađujemo metalokeramičke, bezmetalne i cirkonijum krunice  1. Metalokeramičke krunice


Metalokeramičke krunice su vrsta zubnih krunica koje su kombinacija metalne unutrašnjosti i spoljne keramičke prevlake. One su jedna od najčešće ugrađivanih vrsta krunica u stomatološkoj praksi.


Sastoje se od metalne baze, obično legure koja je od metala poput legure kobalt-hrom-molibden. Metalna baza se precizno oblikuje kako bi odgovarala obliku i veličini pripremljenog zuba. Ona pruža izuzetnu čvrstoću i stabilnost krunice.


Na metalnu bazu nanosi se sloj keramike kako bi se postigao prirodan izgled i boja zuba. Keramički sloj je estetski privlačan i omogućava krunici da se uklopi s ostalim zubima, pružajući prirodan izgled.


Odlikuje ih nekoliko prednosti. Prvo, metalna baza pruža izuzetnu čvrstoću i dugotrajnost, čineći krunice otpornim na lomljenje i habanje. Takođe, keramički sloj omogućava krunici da se lako prilagodi boji i obliku susednih zuba, pružajući prirodan izgled i bolji estetski izgled.


Izbor materijala za krunice zavisi od individualnih potreba pacijenta i preporuka stomatologa. Najpre ćemo pregledati vaše zube i utvrditi njihovo stanje, a zatim u dogovoru sa vama doneti odluku o najprikladnijem tipu krunice za postizanje željenih rezultata.  1. Bezmetalne krunice


Bezmetalne krunice za zube su sve popularniji izbor jer zadovoljavaju najviše estetske standarde i pružaju prirodan izgled osmeha. U poređenju s metalokeramičkim krunama, bezmetalne krunice imaju prednost jer propuštaju svetlost, što im daje mnogo prirodniji izgled. 


Ova transparentnost omogućuje krunici da se savršeno uklopi s prirodnim zubima, bez vidljivosti tamnog ruba na desnima koji se ponekad može pojaviti kod metalokeramičkih kruna. Ovaj estetski nedostatak može biti posebno primetan kada je osoba izložena svetlu.


Bezmetalne krunice takođe se bolje uklapaju u zubni niz, što je od velike važnosti kada se izrađuje samo nekoliko krunica. One se mogu izraditi tako da se praktički ne razlikuju od prirodnih zuba, stvarajući potpuno skladan osmeh. 


Danas postoje različiti materijali koji se koriste za izradu bezmetalnih krunica. Najpopularniji materijali su litijum-disilikat i staklo-keramika. Svaki od ovih materijala ima svoje specifične karakteristike i prednosti, te odabir najboljeg materijala zavisi od konkretne situacije i potrebe pacijenta.


  • Litijum-disilikatna keramika je takođe popularan materijal za bezmetalne krunice. Ova vrsta keramike kombinuje izuzetnu čvrstoću s visokom estetikom. Litijum-disilikatne su  transparentnije od cirkonijum krunica, ali imaju nešto slabije mehanicke karakteristike od cirkonijum krunica.

  • Staklo-keramika kombinuje estetiku stakla s trajnošću keramike. Ovakve zubne krunice su pogodne za obnovu prednjih zuba gde je prirodan izgled posebno važan.

Konačan odabir materijala za bezmetalne krunice zavisi od mnogih faktora, kao što su estetski zahtevi, položaj krunica u ustima, preporuke stomatologa. 


  • Razlika između metalokeramičke ili bezmetalne krunice 


Metalokeramičke krunice su do nedavno bile mnogo češći izbor pacijenata u odnosu na bezmetalne krunice za zube. Ranije se za metalo-keramičke krunice smatralo da su jače, otpornije na pucanje keramike, što je i bio slučaj. 


One kao osnovu imaju metal, a preko njega se nanosi keramika. Međutim, današnje monolitne cirkonijumske keramike prevazilaze nekadašnju slabost bezmetalnih krunica, pa je danas jedina prednost metalo-keramičkih kruna u povoljnijoj ceni.3. Cirkonijum krunice


Cirkonijum krunice su veoma popularan izbor u stomatološkoj industriji zbog svojih izvanrednih estetskih i funkcionalnih svojstava. Koriste se za obnovu oštećenih ili nedostajućih zuba. Izrađene su od cirkonijum-dioksida, materijala koji se ističe svojom izuzetnom estetikom, izdržljivošću i biokompatibilnošću.


Jedna od glavnih prednosti cirkonijumskih krunica je njihova visoka estetska vrednost. Cirkonijum je beli materijal koji je vizualno vrlo sličan prirodnom zubnom tkivu. Ovo omogućava izradu krunica koje se neprimetno stapaju s okolnim zubima, pružajući prirodan i lep osmeh.


Takođe, cirkonijumske krunice su izuzetno izdržljive. Cirkonijum-dioksid je vrlo čvrst materijal, otporan na lomove i habanje. To znači da će krunice izrađene od cirkonijuma pružiti dugotrajnu obnovu zuba, omogućavajući normalno žvakanje hrane i održavanje funkcionalnosti usta.


Biokompatibilnost cirkonijuma takođe je važna karakteristika. Materijal je netoksičan i ne izaziva alergijske reakcije ili iritacije na zubnom tkivu. Ovo je posebno važno za ljude koji su osetljivi na metale, jer cirkonijum ne sadrži metalne spojeve koji mogu izazvati neželjene reakcije.


Proces izrade cirkonijumskih krunica uključuje skeniranje pacijentovih zuba, digitalno oblikovanje krunica i njihovu izradu pomoću kompjuterski vođene tehnologije. Ova precizna metoda osigurava optimalno pristajanje krunica na zube, maksimalno smanjuje potrebu za prilagođavanjem i smanjuje vreme potrebno za postupak.


Kada su cirkonijumske krunice postavljene, pacijenti bi trebalo redovno da održavaju oralnu higijenu kako bi osigurali dugo trajanje i zdravlje zuba. Redovni stomatološki pregledi, čišćenje zubnog kamenca i pravilno četkanje i korišćenje konca za zube su važni koraci u očuvanju zdravlja cirkonijumskih krunica i prirodnih zubiDa li su bezmetalne krunice isto što i cirkonijum krunice?


Bezmetalne krunice i cirkonijum krunice su slični pojmovi, ali nisu potpuno isti. Bezmetalne krunice se izrađuju  od visokokvalitetnih keramičkih materijala, poput porcelana ili dentalne keramike. One pružaju estetski privlačan izgled jer su dizajnirane da se usklade s bojom i teksturom prirodnih zuba. Bezmetalne krunice su popularan izbor zbog svoje visoke estetike i prirodnog izgleda, ali se ne mogu koristiti za nadoknadu zuba koji nedostaju.


S druge strane, cirkonijum krunice se odnose na vrstu bezmetalnih krunica koje su izrađene od cirkonijuma-dioksida (ZrO2). Cirkonijum je vrlo čvrst i izuzetno otporan materijal, što čini ove krunice izdržljivima i dugotrajnim. Cirkonijum takođe ima visoku biokompatibilnost, što znači da se dobro slaže s telesnim tkivima i smanjuje mogućnost stvaranja alergijskih reakcija. Cirkonijum krunice su takođe vrlo estetske i daju prirodan izgled.

Čvršće su od bez metalnih krunica I mogu se koristiti I za mostove sa većim rasponom.

Dakle, cirkonijum krunice su jedan podskup bezmetalnih krunica, jer su izrađene od specifičnog materijala - cirkonijum-dioksida. Međutim, važno je napomenuti da postoje i druge vrste bezmetalnih krunica koje se mogu izrađivati od drugih keramičkih materijala.


I za kraj: kolliko iznosi cena njihovog postavljanja? 


Cene postavljanja metalokeramičkih, bezmetalnih i cirkonijumskih krunica u Srbiji mogu varirati zavisno od nekoliko različitih faktora, kao što su geografska lokacija, stomatološka klinika, broj krunica koje se postavljaju, kao i materijali koji se koriste.


U našoj stomatoloskoj poliklinici Panakeia cene metalokeramičkih krunica se kreću od 130-150€, cene bezmetalnih i cirkonijum krunica od 220 do 250 €


Važno je napomenuti da su ovo samo prosečne cene i da se one stvarne mogu razlikovati zavisno od individualnih potrebama pacijenta, složenosti slučaja, dodatnih troškova kao što su prethodno lečenje ili dodatni postupci.


Ukoliko vas zanimaju krunice za zube, preporučujemo vam da nas kontaktirate kako bismo vam pružili procenu koliko bi iznosilo postavljanje istih. Takođe ćemo vam preneti detaljnije informacije o materijalima koje koristimo i procesu postavljanja krunica na osnovu vašeg individualnog stanja i želja.

Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.