Loš zadah

Loš zadah

24.03.2022

Neretko je osramoćenost i neprijatnost u interakciji sa drugim ljudima ono što pacijente dovodi u stomatološku ordinaciju. Najčešći uzrok lošeg zadaha jesu ostaci hrane koji se razgradjuju od strane bakterija i takvi raspadni produkti daju neprijatan miris. 

Dakle, loša oralna higijena je prvi faktor kog se morate otarasiti kako biste odstranili neprijatan zadah. Nekad je problem nešto kompleksniji. Naime, produbljivanjem prethodne lose navike, stvara se adekvatna sredina za razvitak oboljenja potpornog aparata zuba, tj. parodontopatije. Ona se u početku manifestuje otokom i krvarenjem desni, ali vremenom destruktivni procesi zahvataju i kost, zbog čega se između zuba stvaraju takozvani džepovi. Oni nastaju na mestima gde zapada hrana i gde je njeno čišćenje otežano. U ovim džepovima, tj. prostorima između zuba, nastaje infektivni upalni procesi. U njima se često nalazi gnoj, pa pacijenti mogu osetiti i slankast ukus u ustima. Upravo gnoj daje neprijatan miris zadahu. Kako bi se ova infekcija otklonila i loš zadah sanirao potrebno je mehanički ukloniti infekciju iz ovih prostora i prepisati pacijentu rastvor za ispiranje usta na bazi hlorheksidina koji će dodatno potpomoći i hemijski odsraniti neželjene bakterije prouzrokovače. Naravno, loš zadah nekad može biti i posledica nekih opštih oboljenja, poput dijabetesa, insuficijencije bubrega, jetre, gastritisa i slično. Tada je ipak, potrebno da se konsultujete sa izabranim lekarom kako biste osnovnu bolest stavili pod kontrolu. Infekcije nosnih puteva, grla, krajnika takođe rezultuju neprijatnim zadahom.

Čest uzrok je i suvoća usta. Treba se pronaći čega je ona posledica, a nekad je dovoljno prosto povećati dnevni unos vode a smanjiti konzumiranje cigareta koje dodatno doprinose lošem zadahu.

Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.