Kamenac na zubima > Evo šta morate da znate

Kamenac na zubima > Evo šta morate da znate

22.02.2024

Zašto i kako nastaje kamenac na zubima?

Nastanak kamenca je nemoguć bez mekih naslaga, plak/biofilm, koje ostaju na i između zuba kada se isti ne očiste adekvatno. Plak ili biofilm predstavlja mekani i lepljivi sloj koji se formira na površini zuba delovanjem bakterija i njihovih produkata. 

Kada plak ostane na zubima duže vreme, minerali poput kalcijuma i fosfata iz pljuvačke postepeno se talože na i u plaku, stvarajući tvrde naslage - zubni kamenac.

 Ove čvrste naslage se ne mogu ukloniti samo četkanjem zuba ili korišćenjem zubnog konca, već je potrebno upotrebiti instrumente posebno konstruisane u tu svrhu.

Kamenac može biti bele ili žućkaste, do tamne braon, skoro crne boje i najčešće se formira  u predelu izvodnih kanala velikih pljuvačnih žlezda, duž ivica desni i na mestima gde se zubi tesno dodiruju, čime izaziva iritaciju desni i gingivitis ako se redovno ne uklanja.

Ovo stvaranje zubnog kamenca događa se tokom vremena i gotovo je nemoguće ukloniti ga u kućnim uslovima.

Možda će vas zanima i naš tekst na temu zadaha iz usta

Kako sprečiti zubni kamenac?

Redovnim održavanjem oralne higijene što podrazumeva korišćenje zubnog konca, interdentalne četkice, četkice za zube i zubne paste uz, poželjno je, upotrebu oralnog irigatora. Podrazmeva se i da je pacijent obučen kako da pravilno korist sve navedeno.  Naravno posete stomatologu ključni su faktori u sprečavanju bilo kakve oralne patologije pa tako i u kontroli oralnog kamenca. 

Četkanje zuba barem dva puta dnevno neophodno je u uklanjanju plaka i sprečavanju njegove mineralizacije. 

Zubni konac ili interdentalne četkice treba koristiti svakodnevno kako bi se uklonili ostaci hrane i plaka između zuba i duž ivica desni, gde četkica teže dolazi. Redovne posete stomatologu omogućavaju stručnjaku da temeljno pregleda vaše zube, ukloni zubni kamenac ukoliko ga ima i pruži savete o održavanju oralne higijene a samim tim i zdravlja. Posebno stavljamo naglasak na oralnoj higijeni, ne samo zbog kamenca na zubima, već ako ona nije adekvatna može doći i do drugih problema sa, kao što je povlačenje desni.

Pored toga, izbegavanje hrane bogate šećerom doprinosi očuvanju oralnog zdravlja. Šećer i kiseline iz gaziranih pića i slatkiša mogu podstaći razvoj bakterija koje uzrokuju plak i stvaranje kamenca. Konzumiranje balansirane ishrane bogate voćem, povrćem, proteinima i vlaknima pomaže u očuvanju zdravlja zuba i desni. 

Takođe, važno je redovno ispirati usta vodom posle obroka kako bi se uklonili ostaci hrane i neutralisale kiseline koje mogu oštetiti gleđ i doprineti nastanku kamenca. Održavanje hidratacije i unos dovoljne količine vode takođe je ključno za zdravlje usne duplje i usporava nakupljanja plaka i zubnog kamenca.

Kad već govorimo o lepim zubima, da vam sapoštimo da takođe radimo i implante. Posetite stranicu ako želite saznati više o ovoj usluzi. 

Kako ukloniti zubni kamenac u kućnim uslovima?

Najefikasniji način za uklanjanje zubnog kamenca u kućnim uslovima je da se onemogući njegovo stvarenje putem redovnog i pravilnog održavanja oralne higijene.

Na internetu se može pronaći gomila saveta o čudotvornim metodama i sredstvima iz kućne radinosti za uklanjanje kamenca na zubima, poput sode bikarbone, upotrebe limuna/limunske kiseline, jabukovog sirćeta, kokosovo ulje….. istina je da ukoliko već postoji zubni kamenac u ustima upotrebom ovih sredstava uglavnom sebi nanosite više štete nego koristi.

Soda bikarbona je abrazivno sredstvo koje može dovesti do mehaničkog oštećenja kako zuba tako i desni. Takođe menje pH vrednost usne duplje ka baznom spektru, a to je poželjno samo ako imate problema sa gljivicama u ustima.

Upotreba bilo koje kiseline dovodi do promene pH vrednosti usne duplje, osim „uklanjanja“ zubnog kamenca, uklanja i minerale iz zuba (da zubi su uglavnom neorganske, mineralne tvorevine), a oštećuje i meka tkiva.

Nakon korišćenja kiseline u koncentraciji potrebnoj da se ukloni kamenac sa zuba najverovatnije biste izgledali kao Dvolični iz filma „Povratak Betmena“.

Kokosovo ulje se uglavnom koristi za tzv. oil pulling iliti mućkanje. Najveći benefit ove procedure je zapravo to što ste odlučili da se malo više posvetite vašim zubima.

Najefikasnije uklanjanje kamenca sa zuba je kod stomatologa

Postoji više alternativnih sredstava i ideja za uklanjanje zubnog kamenca, od kojih smo neke spomenuli u prethodnom poglavlju. Oni mogu samo poslužiti kao dopuna u ritualu održavanja oralne higijene i donekle su efikasni samo kod osoba koje i inače dobro održavaju oralnu higijenu kod osoba koje imaju obilje kamenca na zubima, slaba je vajda. 

Stoga je naša preporuka da u toj situaciji posetite stomatologa, poželjno specijalistu parodontologije i oralne medicine, koji će vam detaljno uraditi uklanjanje zubnog kamenca.

>> Da li boli uklanjanje kamenca sa zuba u ordinaciji i koliko dugo traje?

Uklanjanje zubnog kamenca u ordinaciji obično nije bolno, mada može biti neugodno, zavisi od količine kamenca i stepena upale desni. Proces traje obično oko 15-35 minuta, u zavisnosti od obima problema. Ako vas zanima uklanjanje kamenca u našoj poliklinici Panakeia, budite slobodni da nas kontaktirate i pitate sve što vas zanima.

Nekoliko reči za kraj

Kamenac na zubima može biti izazov za oralno zdravlje, ali redovna higijena i posete stomatologu mogu pomoći u sprečavanju i rešavanju ovog problema. Važno je razumeti uzroke, metode prevencije i dostupne opcije za uklanjanje kamenca na zubima kako bismo očuvali zdravlje naših zuba i desni.


Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.